Schmitt: Nem szabad kevéssel beérni

Ugyanazt az izgalmat és várakozást érzik a diákok egy új tanév kezdetén, mint amit a sportolók élnek át a startnál – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a gödöllői Szent István Egyetem szenátusának tanévnyitó ünnepi ülésén hétfőn.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807820" target="_blank"><strong>• Nem romlanak a pozíciók</strong></a>

MNO
2011. 09. 05. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a kilenc karon mintegy 18 ezer fiatalt fogadó intézmény jó példa arra, hogyan kell az oktatást az élet igényeihez igazítani. Hozzátette: ezzel a hitvallással a hallgatók úgy tudnak a legjobban azonosulni, ha nem érik be kevéssel, ha egyre többet várnak el maguktól, hogy ne szétcsússzon, hanem ambícióvá, akaraterővé álljon össze egyetemi munkálkodásuk.

A köztársasági elnök – végignézve a tanévnyitón megjelent hallgatókon – elégedetten állapította meg, hogy túlsúlyos fiatalok helyett szép tartású, harmonikusan fejlett diákokat lát, de – mint mondta – a tanévkezdéssel együtt járó várakozásnak és izgalomnak ugyanúgy pluszlendülettel kell társulnia, mint ahogy a sportolók is mindent beleadnak, amikor elrugaszkodnak a startvonalról. Az intézmény szerepéről szólva az államfő arról beszélt, hogy az egyetem rég túllépte a hagyományos agrárkereteket, és kiemelkedő szerepet tölt be a vérbeli egyetemi várossá lett Gödöllőn. Dicséretes, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére – húzta alá, majd külön is szólt az egyetemi tanulmányokat most kezdő ötezer „gólyához”. Bár az intézmény egyfajta védettséget, hátországot ad az elsőéveseknek, ez a védettség csupán átmenetet jelent. A jövőre úgy készülhetnek fel legjobban a fiatalok, ha az itt töltött években nyitottá, eltökéltté, nyelvtudással felvértezetté válnak – fogalmazott Schmitt Pál.

A tanévnyitó szenátusi ülésen Solti László, az egyetem rektora a világ rektorainak néhány hete tartott kínai találkozóján tapasztaltakat osztotta meg a hallgatósággal. Mint mondta, a legtöbb szó a felsőoktatási intézmények „nemzetköziesítéséről”, ezen belül a diákcsere-egyezményekről és a más országokból érkező vendéghallgatók beilleszkedésének segítéséről esett. Kiemelte: a gödöllői intézmény 17 országból fogad hallgatókat, és elsősorban a sport és a kultúra révén igyekeznek egy hullámhosszra hozni őket. A rektor részletesen taglalta az egyetem „sportos” elkötelezettségét bizonyító lépéseket, megemlítve például az edzőképzés indítását, illetve azt, hogy az egyes karokon egyre több sportegyesületet működtetnek. Külön szólt a gödöllői intézményben végzett válogatott sportolókról, példaként állítva őket a hallgatók elé.

A hétfői tanévnyitón 52 hallgató vehetett át köztársasági ösztöndíjat, s átadták az egyetem kiváló sportolójának járó kitüntetést is. Az ünnepség az elsőévesek eskütételével és a doktoranduszok beiktatásával zárult.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.