Soha nem látott kimonókkal találkozhat

Japánon kívül még soha be nem mutatott, nemzeti kincsnek számító kimonókkal is találkozhat a közönség Aihara Kioko, a Gésák – Élő hagyomány című könyv és fotóalbum szerzőjének mindössze négy napig tartó kiállításán Budapesten.

MNO
2011. 09. 03. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párbeszéd a kimonókkal – iparművészet és művészi szórakozás a kiotói Gion negyedben című tárlatnak a Ponton Galéria ad helyet szeptember 6. és 10. között. A keddi megnyitón 18 órától előadást is hallhatnak az érdeklődők, a kiállítást Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója nyitja meg. Aihara Kioko tárlatán a páratlan kimonók mellett kiegészítőket – vékony selyemből készült fejdíszeket, fából készült lábbeliket és különleges zoknikat is bemutatnak. A kiotói Gion negyed látványos divatját fotók is közelebb hozzák a nagy értékű textíliák mellett.

A Gésák – Élő hagyomány című, magyarul is megjelent könyv és fotóalbum szerzője vetítéssel egybekötött előadáson beszél szeptember 6-án az urak szórakoztatását művészi szintre emelő gésák világát övező hagyományról, a kézművességről, a szokásokról és a szabályokról. A Magyarországra látogató szerző Jokohamában született, művészettörténetből diplomázott Tokióban. Jelenleg íróként és fotósként tevékenykedik. Több könyve és cikke jelent meg, a gésák misztikusnak tartott világán túl gasztronómiával és útikönyvek írásával is foglalkozik. Kioko Aihara egyedülálló módon nyerhetett bepillantást a gésák és az ősi japán város, Kiotó kézműveseinek világába, ennek eredményeként született meg nagy sikerű albuma.

A könyv „írása és fényképeinek készítése során beleszerettem a kimonókba. Azt láttam, hogy a kiotói geikók és maikók – a gésáknak nevezett táncoló, szórakoztató hölgyek – kimonóiról a mai japán ember elfeledkezett, így jelenleg a japán szépség iránti érzékenységgel, az öltözet és iparművészet hagyományaival csupán a régi könyvekben és a művészvilágban találkozhatunk” – fogalmazott kiállítása kapcsán Kioko Aihara.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.