Szefárd dalok, világzene és klezmer

Marko Markovic, Lajkó Félix, Miklósa Erika, Palya Bea, a Budapest Klezmer Band, Budapest Bár, Horgas Eszter – a XIV. Zsidó nyári fesztivál ismét sztárparádéval és különleges produkciókkal búcsúztatja a nyarat augusztus 27. és szeptember 5. között.

MN
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a Dohány utcai zsinagóga a fő helyszíne a zsidó nyári fesztiválnak, amelyen szombaton rendhagyó éjszakai programmal kezdődnek az események. Este tíz órától a kiváló izraeli harmonikás csapat, az Adler Trió, valamint Illényi Katica és a Cseke Quartet ad koncertet. Vasárnap a The Metropolitan Opera Brass of New York fúvósainak együttese muzsikál. A West Side Story és Lehár A víg özvegyének részletei mellett Bach, Debussy és a kortárs Michael Tilson Thomas szerzeményei is elhangoznak.
A fesztivál talán legnagyobb szenzációjának Marko Markovic, Lajkó Félix és a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band közös örömzenélése ígérkezik augusztus 29-én. Koncertet ad Palya Bea is, aki két év után augusztus 30-án ismét önálló esttel jelentkezik.
Augusztus 31-én a David D’Or Miklósa Erikával ad közös koncertet, másnap a Budapest Bár idézi fel a régi kávéházak hangulatát. Aztán ismét vissza a világzenéhez: szeptember 4-én az izraeli sztárcsapat, az Idan Raichel Project lép fel első alkalommal Magyarországon. A fesztivál emblematikus csapata, a Budapest Klezmer Band szeptember 5-én ad koncertet, a Vujicsics együttessel közösen.
Az Uránia Nemzeti Filmszínház szintén különleges programok helyszíne lesz. Augusztus 29-én a Beer-Sheva Theater játssza újra a Játszd újra Sam! című darabot, amely 2011-ben Izraelben elnyerte a legjobb komédia díját. Falusi Mariann és Földes Tamás Leonard Cohen és Irving Berlin legszebb dalaiból válogat, Horgas Eszter pedig régi filmslágereket ad elő.
A Rumbach utcai zsinagóga elsősorban kamarazenei esteknek ad otthont. A Puskin moziban filmnapok, a Zsidó Múzeumban Arató András Szabadság, szerelem című portréfotó-kiállítása várja a közönséget. A Gozsdu udvarban működő vasárnapi Gouba ismét szorosan kapcsolódik a rendezvénysorozathoz. Itt tartják a fesztivál hivatalos megnyitóját, majd a sóletversenyt és a Z’mirim klezmer együttes koncertjét. A fesztivál új helyszínnel is gazdagodik: a felújított Goldmark-teremben Váradi Júlia és Kalmár Tibor beszélget neves művészekkel.
Infó: www.zsidonyarifesztival.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.