Szennyvízből előállított üzemanyag hajtja a kocsikat

Közép-Európában egyedülálló, saját szennyvízből előállított üzemanyagot hasznosító kishaszongépjármű-flottát helyezett üzembe a Zalavíz Zrt.; a nyolc, földgázüzemű (CNG) gépkocsit pénteken adták át Zalaegerszegen.

MNO
2011. 09. 02. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy András, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója elmondta: a földgázüzemű autó 20 százalékkal drágább ugyan, mint egy hasonló kategóriájú benzines, de a károsanyag-kibocsátása gyakorlatilag a nullához közelít. Az autók egy tankolással 300-350 kilométert képesek megtenni, és 14 literes tartalék benzintankkal is rendelkeznek.

Arnhoffer András műszaki igazgató közlése szerint a környezetkímélőbb és gazdaságosabb üzemeltetéssel – a jelenlegi biogáz-előállítási költségek mellett – a benzinhez képest kevesebb mint harmadáron tudják tankolni az autókat. „Ha valaki ezt támogatás nélkül, saját pénzéből valósítaná meg, hét éven belül megtérülne a beruházás” – tette hozzá a műszaki igazgató.

A cég zalaegerszegi szennyvíztelepén az elmúlt években uniós támogatással 13 milliárd forintos fejlesztési projekt valósult meg, melynek keretében bevezették a szennyvíziszapból biogázt előállító technológiai eljárást. A biogázból tisztítási eljárás után a vezetékes földgázzal azonos minőségű biometánt állítanak elő, ami nagy nyomáson sűrítve földgázüzemű (CNG) gépkocsikban üzemanyagként használható.

A víziközmű szolgáltató a megye legnagyobb önkormányzati tulajdonú társasága; 124 településen 120 ezer fogyasztót lát el, és 78 településen végez szennyvízelvezetést és -tisztítást. A tavalyi árbevétel 4,2 milliárd forint volt, a nyereség pedig elérte a 220 millió forintot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.