Terjedőben van a delfinek trükkje

Ausztrália nyugati részén egyes delfinek szárnyascsigaházakból rázzák ki maguknak a halat, és úgy tűnik, hogy az általuk alkalmazott trükk terjedőben van.

MNO
2011. 09. 03. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perth-i Murdoch Egyetem kutatói 2007-ben fényképezték le először az említett viselkedést. A fényképek tanulmányozásával derült csak ki, hogy a delfinek azért rázzák a csigaházat, hogy szájukba essen a benne rejtőző hal – közölte a Yahoo hírportálja. Ezt követően átvizsgálták a Cápa-öböl keleti részének delfinjeiről rögzített, csaknem harmincéves adatsort. Huszonegy éven belül mintegy féltucatszor dokumentálták a „csigarázást”. Saját megfigyeléseik során ugyanakkor a kutatók legalább hét alkalommal látták ugyanazt a trükköt alkalmazni három hónapon belül.

Bár egyelőre még csak találgatni lehet, felettébb gyanús, hogy míg régebben 21 év kellett 6-7 megfigyeléshez, most három hónap is elegendő volt ugyanennyihez. Valószínűsíthető, hogy a viselkedés mind több állatra átragad. A Cápa-öböl delfinjei két másik egyedi vadásztechnikával is felhívták már magukra a figyelmet korábban. Az egyik, hogy rövid időre partra vetődnek, hogy megfogják az előzőleg kifelé terelt halat, a másik pedig, hogy kúp alakú szivacsdarabot helyeznek a fejükre álcázásképp, amikor a tengerfenéken keresnek táplálékot.

Az utóbbi két viselkedésforma azonban „vertikálisan”, anyáról lányára adódik tovább. Az új, csigaházas módszerben az a furcsa, hogy valószínűleg „horizontálisan” is terjed. Erre egyrészt fokozódó gyakorisága utal, másrészt az, hogy az idén olyan egyedeknél is megfigyelték, amelyek „barátai” produkálták ugyanazt egy vagy két évvel korábban. Következő lépésként a kutatók arra szeretnének választ kapni, hogy előre tervezett, tudatos eszközhasználatról van-e szó, vagy csak találomra rázogatják meg a csigaházakat a delfinek. Ha például kihelyeznének egy sor lefelé néző csigaházat, a delfinek pedig másnapra megfordítanák azokat, hogy vonzó búvóhelyet jelentsenek a halak számára, az már elég bizonyíték lenne az előbbire.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.