Több repcét vethetnek a tervezettnél

Az idén 237 ezer hektár volt a repce vetésterülete, amely 10 százalékkal kisebb a múlt évinél, de mivel Németországban harmadával csökkent a betakarított repce mennyisége, a magyar gazdák várhatóan növelik a vetésterületet – közölte a Magyar Agrárkamara az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 01. 19:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén 237 706 hektárról 532 432 tonna repcemagot takarítottak be a gazdák, a termésátlag hektáronként 2,24 tonna. Ez a megelőző két évet figyelembe véve a legkisebb termésterület, 2010-ben és 2009-ben 262 ezer hektáron termeltek repcét, az ideivel közel azonos termésátlag mellett.

A repce az első őszi vetésű termény, és már el kellett volna kezdeni a vetését, de a szárazság akadályozza a munkát. Az előzetes tervek és szándékok szerint a tavalyihoz képest növekszik a vetésterület az olajos magvak jó piaca miatt.

Az EU idei repcetermése 18,9 millió tonna lett, valamivel jobb az előzetes várakozásoknál. Franciaországban 5,2 millió tonna termett (a várt 4,9 millió tonna helyett), az Egyesült Királyságban 2,46 millió tonna a termés (2,43 millió tonnát vártak), Lengyelországban pedig 1,9 millió tonna volt a termés a várt 1,8 millió tonnával szemben. Több nagyobb termelő országban esőzések és áradások lassították az aratást augusztus elején, ezért itt kisebb termés várható. A kisebb termelő országok közé tartozik Csehország, Románia és Dánia is.

A csökkenő kínálat a feldolgozásban is éreztetni fogja a hatását, ezért nőhet a repce, a növényi olajok, illetve a biodízel importja a 2011/2012-es időszakban. A termelői árak jelenleg 108-115 ezer forint körül mozognak tonnánként.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.