Tócsákat találtak az emlékműben

Tócsákra bukkantak az amerikai főváros legmagasabb építményében, a George Washington-emlékműben, miután az Irene hurrikán a hétvégén átvonult az Egyesült Államok keleti partvidékén – jelentette be szerdán az NBC televíziónak Carol Johnson, a Nemzeti Park Szolgálat szóvivője.

MNO
2011. 09. 01. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A víz jelenléte arra utal, hogy az emlékműnek az eddig gondoltnál súlyosabb károkat okozott az augusztus 23-i, 5,8-as erősségű földrengés. A helikopteres szemrevételezés során egy mintegy 120 centiméter hosszú és 2,5 centiméter széles repedést találtak az obeliszk csúcsának egyik háromszög alakú elemén. A további vizsgálatok legkevesebb két másik rést fedeztek fel.

A Wiss, Janney, Elstner Associates (WJE) nevű építővállalat pénteken ipari alpinistákat küldött fel az obeliszkre, akik rögzítették a repedést és vízhatlan anyaggal fedték be azt. Hétfőn mégis tócsákat találtak a turisták által kilátónak használt építmény belsejében. Az emlékművön eszerint olyan rések keletkezhettek, amelyeket eddig nem vettek észre.

A WJE a héten terjeszti elő a javításokra vonatkozó elképzeléseit, addig az obeliszket zárva tartják a látogatók elől. A Nemzeti Park Szolgálat igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy máskor is találtak már nedvességet az emlékműben és hogy az obeliszk szerkezete stabil maradt.

A trópusi viharrá szelídült Irene hurrikánnak – az öt haiti és dominikai halottat is ide értve – legkevesebb 46 áldozata van. A Fehér Ház szerdán közölte, hogy Barack Obama elnök vasárnap felkeresi az áradások által egyik legsúlyosabban sújtott várost, a New Jersey állambeli Pattersont.

A nemzeti hurrikánközpont szerdán bejelentette, hogy az Atlanti-óceán fölött kialakult újabb nevesített vihar, a Katia az éjszaka folyamán hurrikánná alakulhat. Szakértők szerint jó esély van rá, hogy a viharrendszer nem éri el az amerikai szárazföldet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.