Változtatniuk kell a görögöknek, ha pénzt akarnak

A vártnál nagyobb gazdasági recesszió miatt Görögország az idén deficitcélja felülvizsgálatára kényszerül – közölte pénteken sajtókonferencián Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter.

MNO
2011. 09. 02. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szerint a 110 milliárd eurós második EU–IMF segélycsomag esedékes részletének folyósítása alapfeltételeként kitűzött deficitcélt a görög gazdaság vártnál nagyobb mértékű visszaesése miatt automatikusan módosítani kell. Csütörtöki médiajelentések szerint a 2011-es GDP-arányos görög költségvetési deficit 8,8 százalék lehet az eredetileg kitűzött 7,4 százalék helyett.

A pénzügyminiszter pénteki tájékoztatóján nem volt hajlandó új célszámot megnevezni, mondván, arra az EU–IMF–EKB küldöttségével szeptember közepén folytatódó egyeztetéseket követően kerülhet majd csak sor. A miniszter a megállapodás szerinti 16,68 milliárd eurós költségvetési hiány tartását nevezte a legfontosabb feladatnak. Evangélosz Venizelosz szerint a görög gazdasági teljesítmény az idén öt százalék körüli mértékben zsugorodhat, szemben az év elején prognosztizált 3,5 százalékkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.