Visszatérhet Mária Terézia

Nem kizárt, hogy visszatér Pozsonyba Mária Terézia lovas szobra.

MNO
2011. 09. 05. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fadrusz János 1897-ben emelt alkotását az első világháború után megalakult Csehszlovák Köztársaság első éveiben, 1921-ben rombolták le az új állam frontról visszatért katonái. A Pozsonyi Városszépítő Egyesület (BOS) kezdeményezésére most szombaton felállították a Mária Terézia-szobor egyharmadra kicsinyített mását. Az alkotás, amelyet Martina Zimanová készített el, a Vajansky rakparton áll, közel ahhoz a helyhez, ahol egykoron a várost díszítette.

A műalkotás kicsinyített másának köztéri elhelyezése egyben vitaindítónak is számít. A város lakosságának és minden érdeklődőnek ezután lehetősége lesz kifejteni véleményét arról, hogy az osztrák uralkodó és magyar királyné szobra újra visszakerüljön-e az eredeti helyére. Fadrusz János eredeti alkotása a mai Ludovít Stúr téren állt. Ma ott egy Stúr-szobor van. Az elképzelés megosztja a pozsonyiakat és a szlovákiai közvéleményt is.

Robert Fico volt kormányfő, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke élesen bírálta a tervet. „Ludovít Stúr a szlovák demokrácia és a nemzeti megújhodás pillére volt. Szobrát csak azért akarják áthelyezni, mert valaki azt gondolja, hogy Szlovákia számára Mária Terézia fontosabb volt, mint Ludovít Stúr. Mindenki, aki csak egy kicsit is ismeri a szlovák történelmet, tudja, hogy mi volt a történelmi szerepe az előbbinek” – jelentette ki a hét végén Fico.

Elhangzottak azonban más vélemények is. „Abszurdnak tűnik nekem, hogy ma valaki a status quo fenntartásáról beszél, hiszen a mai Ludovít Stúr téren a szobrot az elmúlt száz év alatt legalább háromszor cseréltük. Bártfay Tibor, aki a jelenlegi Stúr-szobrot készítette, szintén egyetért azzal, hogy az alkotást a közeli Szabadság térre helyezzük át, ahová logikusan is tartozik” – nyilatkozta újságíróknak Pavol Susa, az egyik városszépítő aktivista.

A városszépítőknek más érveik is vannak. „Miután Milan Rastislav Stefánik-szobrát újra visszavitték a nemzeti színház elé, természetesnek tartjuk, hogy a Mária Terézia-szobor is az eredeti helyére kerüljön” – vélekedett Susa.

Amennyiben a közvélemény támogatni fogja Mária Terézia szobrának újbóli felállítását, és azt az illetékes városi vezetők is jóváhagyják, akkor a Pozsonyi Városszépítő Egyesület megrendeli az alkotás eredeti nagyságban való elkészítését. Miután az eredeti tervek már elvesztek, a szobrot a régi fényképek, leírások alapján tervezik megalkotni, mégpedig az eredeti anyagból. Az elképzelések szerint ez mintegy kétévi munkába kerülne. A munkát újra Martina Zimanová végezné el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.