Viszik a menyecske vetett ágyát

Még mielőtt a mátraderecskei Palóc párnafesztiválról bárkinek a pihenés jutna eszébe, sietve leszögezzük: a háromnapos sokadalomban senki sem fog unatkozni. Mulatni, jókat enni-inni, gyönyörködni a népművészet remekeiben, élvezni „a jó palócok” vendégszeretetét viszont annál inkább.

MN
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátraderecske augusztus 26. és 28. között ötödik alkalommal rendezi meg a párnafesztivált, amelyen a palóc népművészet mellett ezúttal a helyi gasztronómia is főszerepet kap. A falu vendégei megkóstolhatják az ízletes palóc ételeket: a káposztás babot, az egyáltalán nem nyögve nyelős nyögvét (sztrapacskát), a túrós lepényt – ahogyan a mátraderecskei háziaszszonyok készítik. Az étkek mellől a szomjoltó sem hiányozhat: egri és gyöngyösi borászok kínálnak zamatos italokat, kontyalávalókat és kemény, férfias borokat.
A pénteki megnyitó után a Rejtező zenekar izzítja a levegőt, majd a Csík zenekar húzza a talpalávalót. Pihenésre nem sok idő marad, reggel ugyanis a kisbíró zenés ébresztője kelti a falut. Délelőtt gyermekprogramok, párnacsata, kézműves bemutatók, szőttes- és textilkiállítás várja a közönséget, délután pedig kezdődik a hagyományos palóc felvonulás. Helyi népviseletbe öltözött fiatalok és idősebbek viszik a menyasszony „vetett ágyát”, megrakva párnákkal, derékaljjal, dunyhákkal, kézi hímzéssel díszített lepedőkkel. Ezt követően Mátraderecske és a testvértelepülések hagyományőrző csoportjai lépnek színpadra. Este a Jászmagyar zenekar, valamint a Message együttes muzsikál. Vasárnap a Népművészeti Ház udvarán a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet rendez bemutatót. A fesztivált szentmise zárja.
A hétvégi eszem-iszom mellékhatásait érdemes „jóvátenni” a mátraderecskei mofettában. Az érszűkületi problémákkal küszködők Mekkája ez a hely, de vérfrissítőnek is kiváló. A településen strand is található, amelynek gyógymedencéjében a mozgásszervi panaszok is enyhíthetők.
Infó: www.matraderecske.hu

Beszédes borok, betyáros étkek. Gyöngyöstarjánban a Mátrai borvigasság jegyében telik a közelgő hétvége nyitott pincékkel, családi kedvezményekkel, szervezett mátrai barangolással fűszerezve. Péntek délutántól vasárnap estig a két színpadon egymást követik a koncertek, folklórprogramok és vásári komédiák, de olyan neves sztárok is fellépnek, mint a Benkó Dixieland Band és Charlie.
Infó: www.matraiborbaratok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.