Jogerősen elítélték a fideszes polgármestert

Valótlan tartalmú jegyzőkönyvet töltöttek fel a Nemzeti Jogszabálytárba. Ez csak egy ügy a sok közül.

Tompos Ádám
2017. 04. 14. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta a Nyíregyházi Járásbíróság ítéletét, amellyel hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt pénzbüntetésre ítélt három vádlottat, akik egy szabolcsi település önkormányzatánál töltöttek be különböző tisztségeket – így kezdődik a Nyíregyházi Törvényszék lapunknak elküldött közleménye. Az első- és másodrendű vádlottat 360 000 forint, a harmadrendű vádlottat 160 000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a bíróság. Az ítélet jogerős.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az elsőrendű vádlott Csák István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Terem kormánypárti polgármestere, a másodrendű pedig a falu jegyzője, Kerekes Imre.

A korábban megállapított tényállás szerint az önkormányzat képviselő-testülete 2015. február 5-ei ülésén képviselői előterjesztés alapján elfogadta az önkormányzati képviselőknek járó tiszteletdíjról és természetbeni juttatásról szóló rendeletet. E szerint azt a teremi képviselőt, aki az ügyrendi bizottság elnöke, vagy tanácsnoki tisztséget tölt be, pluszjuttatás illeti meg az alapdíjon felül. Csák a rendelet elfogadását követően bejelentette, hogy azt a település érdekeivel ellentétesnek tartja, ezért ismét tárgyalásra bocsátja. A következő, 2015. február 23-ei képviselő-testületi ülésen viszont a képviselők tiszteletdíjáról és természetbeni juttatásáról szóló rendeletet a korábbi tartalommal megegyezően elfogadták.

A harmadrendű vádlott által elkészített jegyzőkönyvet az első- és másodrendű vádlottak írták alá, ám abban az elfogadott rendelettel ellentétben azt tüntették fel, hogy a képviselőt, aki az állandó bizottság tagja, az alapdíjon felül további díj nem illeti meg, és így töltötték fel a valótlan tartalmú jegyzőkönyvet a Nemzeti Jogszabálytárba.

Korábban több hasonló eset miatt próbálták a szabolcsi faluban fegyelmiben részesíteni Csákot, ám a polgármester törvénysértő módon egyszer sem volt hajlandó a képviselő-testületi ülés napirendjére venni az ellenzéki képviselők javaslatát.

Forrásaink szerint így hiába van már Csáknak több papírja is arról – például a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól –, hogy törvénysértő módon vezeti a falut, gyakorlatilag elmozdíthatatlan. Informátoraink állítják: védettségét annak köszönheti, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Simon Miklós szinte mindenben támogatja. A honatyát sem a fegyelmik, sem a jogerős bírósági ítéletek nem akadályozzák abban, hogy falugyűlésen kampányoljon bizalmasa mellett a polgármester vezetékneve után csak „Csákfalvának” csúfolt faluban.

Kézenfekvő lenne az ellenzékieknek kezdeményezni a testület feloszlatását, hogy új voksolást írjon ki a kormányhivatal. De a polgármester ellenfelei úgy látják, ha ez megtörténne, megint Csák nyerne, mivel „lejt neki a pálya”. Forrásaink szerint övé a hatszáz fős falu kocsmája és boltja is, előbbit a fia, utóbbit a felesége vezeti. Szerettük volna megkérdezni a jogerősen elítélt Csák Istvánt, hogy lemond-e polgármesteri tisztségéről, de nem tudtuk őt elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.