Terjeszkedés: Andy Vajna rádiója tovább hízik

Hajdúsági városok után Veszprém és Tatabánya lehet Andy Vajna rádiójának célpontja.

Jandó Zoltán
2017. 09. 01. 4:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További (még papíron is) bő 70 ezer hallgatóhoz juthat el a közeljövőben az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Rádió 1. A Médiatanács ugyanis keddi ülésén az utolsó ehhez szükséges lépést is megtette: úgy módosították a filmügyi kormánybiztos cége, a Radio Plus Kft. műsorszolgáltatói szerződését, hogy az három hajdúsági városban épp most induló rádiót is bekapcsolhat a hálózatába. Az új csatornákat nem Vajna vállalata fogja közvetlenül működtetni, hanem a már bevett módszer szerint egy olyan megállapodást köt az adókkal (az azokat üzemeltető, a frekvenciákat épp most elnyerő LB Rádió Kft.-vel), amelynek értelmében a műsoridő nagy részében a Rádió 1 szólhat ezeken is.

A mostani terjeszkedéssel már 23 vidéki városban lesz hallható a csatorna adása, s ezzel még a pályázati felhívásokban szereplő, a tényleges vételkörzet méretét rendre alábecsülő adatok szerint is több mint 2,2 millió embert érhetnek el. A tényleges szám azonban ennek akár a duplája is lehet, hiszen Hauk Zoltán, a Radio Plus Kft. kereskedelmi igazgatója már tavaly is azt nyilatkozta, hogy a Rádió 1 kínál a partnereinek országos kampányokat. Igaz, akkor ez még nem ment önállóan: 10-20 adó hirdetési idejét meg kellett vásárolniuk hozzá. Azóta azonban a cég májusban 10, most pedig újabb három vidéki adót kapcsolt be hálózatába, illetve maga is elnyert egy frekvenciát Békéscsabán. Így most már önmaga is közel járhat az országos lefedettséghez, ami a teljes lakosság 50 százalékának elérését jelentené. A társaság terjeszkedése azonban még nem ért véget. Az a cég, amely elnyerte a hajdúnánási, hajdúböszörményi és hajdúszoboszlói frekvenciákra kiírt pályázatokat, és egyből csatlakozott is ezekkel Vajna rádiójához, másik két sávért is versenyben van Veszprémben, illetve Tatabányán. Utóbbiaknak pedig – amennyiben az LB Rádió Kft. fut be a tendereken – ugyanaz lehet a sorsa, mint a három hajdúságinak.

A gond csak az, hogy ezek a pályázatok nem épp zökkenőmentesek. A frekvenciákért ugyanis a Rádió 1 konkurense, a (sajtóban csak Rogán Antal szomszédjaként emlegetett) Csetényi Csaba üzleti körének érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió (RR) Kft. is harcba szállt. Utóbbi szoros kapcsolatban van a szintén Csetényiék többségi tulajdonában lévő Radio Sales House Kft.-vel (RSH), amely a rádiós hirdetési piacon Vajnáék legnagyobb versenytársa. Az RR Kft. a veszprémi és tatabányai tenderek mellett másik három városban is megpályázott 1-1 frekvenciát, ám a médiahatóság mindenhol kizárta őket alaki hibára hivatkozva. Veszprémben ez automatikusan Vajnáék partnerének győzelmét jelentené (mivel ott más nem indult), ha a versenytárs nem támadta volna meg a hatósági döntést. Hanák Tamás, az RR és az RSH ügyvezetője lapunknak jelezte: minden esetben ugyanaz volt a médiahatóság indoklása, álláspontjuk szerint azonban ez nem hiba és főleg nem formai, ezért terelték jogi útra az ügyet. A bíróság jogerős döntéséig ezeket az eljárásokat felfüggesztették.

Kerestük a Radio Plus Kft.-t is, ám lapzártánkig nem érkezett válasz a cégtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.