Védekezni kell, de hogyan?

2000. 04. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Európai Unió tagállamaiban a kétszeresére kívánják növelni az ökogazdaságok számát, a növényvédelemmel foglalkozó hazai szakemberek egybehangzó véleménye szerint ma elengedhetetlen a korszerű, szintetikus növényvédő szerek használata a komoly árutermeléssel foglalkozó mezőgazdaságban. Szerintük a jövő útja az úgynevezett integrált gazdálkodás kialakítása, ahol a gazdák csak annyi vegyszert használnak a természetes anyagok alkalmazása mellett, amely a termés biztosításához feltétlenül szükséges. A minőségi termelés elősegítésére új hitelkonstrukciót dolgozott ki a kormány, de ez a támogatási forma egyelőre még nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a növényvédő szer eladási értéke nagyjából stagnál az országban, ha az inflációt is figyelembe vesszük, enyhén emelkedett is a tavalyi évhez képest.Eke István, a minisztérium növényvédelmi és agrárkörnyezet-gazdálkodási főosztályvezetője szerint az árakat nem lehet tetszés szerint emelni, mert az országban rendkívül széles a kínálat ezekből a termékekből, így valóságos árverseny van. Ma Magyarországon nyolcszáz készítmény engedélyezett, közülük hétszáz kapható is. A nagyobb mezőgazdasági üzemek, amelyeknek megfelelő a gazdasági hátterük, a vásárlási szezon után nagy tételben, olcsóbban tudják beszerezni ezeket a termékeket.Manapság sokan vitatják a szintetikus növényvédő szerek keresletének növelését. A főosztályvezető szerint ehhez előbb el kell dönteni, mennyire intenzív mezőgazdaságot kívánunk létrehozni az országban. Sokan emlegetik az osztrák példát, de azt nem tudják, hogy Ausztriában még mindig kétszer annyi növényvédő szert alkalmaznak egy hektárnyi területen, mint Magyarországon. Eke István állítja, hogy nem elsősorban attól káros egy szer, mert nem természetes, hanem mert nem megfelelően használják. Véleménye szerint növényvédő szerek nélkül országos méretekben nem lehet biztonságosan termelni.A növényvédő szerek vásárlásához idén támogatást is kaphatnak a gazdák: hektáronként tizenötezer forintig hiteltámogatással juthatnak vetőmaghoz, foszfor és kálium alapanyagú műtrágyához és növényvédő szerhez, amelyek árát csak három hónap múlva kell visszafizetniük. Ez a konstrukcó hektáronként háromezer forintot nyújt növényvédő szerre és hat-hatezer forintot vetőmagra, illetve műtrágyára. A támogatást műtrágyára a gyártók, növényvédő szerekre a forgalmazók is igényelhetik. Eke István szerint az új hiteltámogatás iránt egyelőre nem sokan érdeklődtek, mert az összege rendkívül alacsony.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.