Új gondokat okoz a régi járvány

2000. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint az utolsó és legnagyobb 1957-es és 59-es magyarországi gyermekbénulási járvány következtében mozgáskorlátozottá vált emberek állapotának hirtelen súlyosbodására lehet számítani a következő időben. Az ellátásukra szakosodott intézményrendszer azonban teljesen leépült Magyarországon.Az 1900-as évek elejétől több gyermekbénulási járványt is regisztráltak Magyarországon, az utolsót és a legnagyobbat 1957-ben, illetve 1959-ben. Előbbi évben 2334, 1959-ben pedig 1830 esetet jegyeztek fel – mondta el lapunknak Szőlősiné Földesi Erzsébet, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége Heine-Medin szekciójának vezetője.Az utóbbi időben a nemzetközi szakirodalom egyre többet foglalkozik a járványos gyermekbénulás utóhatásaival. Az általánosan elfogadott vélekedés szerint 30-40 évvel a megbetegedés után az illető állapotában hirtelen romlás következhet be. Ez az időszak megkezdődött annál a több ezer embernél, aki az utolsó magyarországi járványok idején betegedett meg. Az állapotromlás esélyét növelheti – vélekedett a szakértő –, hogy Magyarországon az érintettek többsége nem részesült azóta megfelelő rehabilitációs kezelésben.Földesi Erzsébet hangsúlyozta viszont, hogy pontos információja senkinek nincs az érintettek állapotáról. Nincs nyilvántartás róluk, s állapotfelmérést sem végeztek, pedig ez elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy az orvos megállapíthassa, tényleg romlott a páciens állapota, vagy más okok miatt érzi magát gyengébbnek.Az állapotfelmérés elmaradásának okát egyrészt abban látja, hogy miután 1960-tól bevezették a Sabin-cseppet, a járványos gyermekbénulás szinte teljesen eltűnt. Ennek következtében viszont az egészségügy figyelme elfordult ezektől az emberektől. A hetvenes évek elején a gyermek-utókezelőket bezárták, de a betegek számára nem biztosítottak célzott rehabilitációt. Magyarországon egyetlen olyan intézmény sincs, ahol kifejezetten a járványos gyermekbénulás áldozataival foglalkoznának. A szanatóriumokban – ahová a gyermekbénulásban szenvedőket irányítják – a reumások számára kialakított kezeléssorozatot alkalmazzák.Az 1957-es, illetve 1959-es járvány idején megbetegedettek közül egyre többen maradnak megfelelő gondoskodás nélkül. Eddig többségükről szüleik gondoskodtak, akik most idős koruk miatt egyre nehezebben tudják ellátni beteg gyermekeiket. Ilyenkor – lévén Magyarországon nincs olyan intézet, amely kifejezetten a mozgáskorlátozott felnőttek ellátására szakosodott volna – időseket gondozó szociális otthonokba vagy értelmi fogyatékosokat ellátó intézetekbe kerülnek.Hajnal József, a gyermekparalízisben megbetegedettek érdekeit képviselő Auróra Alapítvány elnöke is egyetértett az előbbiekkel. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a megfelelő ellátás hiánya nemcsak az ebben a betegségben mozgássérültekké váltakat érinti, hanem a többi – például szülési rendellenesség vagy baleset következtében – mozgáskorlátozottá váltakat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.