Új utakon a makói hagymatermesztők

Bálint József
2000. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országhatáron túl is jó hírnévnek örvendő makói hagymatermesztők arról bizonyosodhattak meg az utóbbi években, hogy jelentősen megváltoztak a világpiaci követelmények. A vásárlókat egyáltalán nem érdekli már a kiváló minőségét hosszú hónapokon át megőrző makói fokhagymafajta. Helyette inkább a kitűnő beltartalmú, nagy méretű kaliforniai, illetve francia fajta a sláger. Makón ezeknek a meghonosításán fáradozott a Mágori házaspár, akik Európa számos országába exportálnak 70-80 milliméter átmérőjű fokhagymát, az általuk alapított Stativum Bt. telephelyéről.Mágori Józsefné lapunknak elmondta: évekig járták Európa és Amerika fokhagymatermesztő vidékeit, míg végül ráleltek azokra a fajtákra, amelyek jól bírják a makói természeti és művelési viszonyokat, ugyanakkor gond nélkül értékesíthetők a világpiacon. Világjáró körútjukról 10 fajtát hoztak magukkal, melyek közül két őszi és két tavaszi típusú kaliforniai, illetve francia váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezeknek átmérője eléri a 70-80 millimétert, amiért az európai piacon jó árat adnak. A mennyiséggel is elégedettek lehetnek, hiszen idén például egy vagon fokhagyma termett hektáronként.A világpiac követelményeihez idomuló Mágori házaspár, miután megvásárolta a hagymatermesztéshez szükséges külföldi mezőgazdasági gépeket, önerőből hűtőházat épített. A külföldi piacra történő kijutásukhoz a budapesti székhelyű Gartem Kft. nyújtott nekik segítséget. Ugyanakkor ők a makói és környékbeli gazdáknak szándékoznak segítséget nyújtani az értékesítésnél. Minthogy a makóiak egyelőre vonakodnak az összefogástól, Mágoriék kezdeményezésére a közeli Marosllelén a fokhagymatermesztő gazdák szövetkeztek termelésre, beszerzésre és értékesítésre. A Stativum Bt. vállalta az integrátori szerepkört, és biztosítja a fokhagymafajtát, miként a piacot is. Mágori Józsefné saját tapasztalataikra hagyatkozva állítja: a szövetkező gazdák csak jól járhatnak, mert az egyelőre több mint 50 hektáron megtermelt, kitűnő minőségű fokhagymát lényegesen több pénzért értékesíthetik külföldön, mint a hagyományos makói fajtát idehaza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.