Az országhatáron túl is jó hírnévnek örvendő makói hagymatermesztők arról bizonyosodhattak meg az utóbbi években, hogy jelentősen megváltoztak a világpiaci követelmények. A vásárlókat egyáltalán nem érdekli már a kiváló minőségét hosszú hónapokon át megőrző makói fokhagymafajta. Helyette inkább a kitűnő beltartalmú, nagy méretű kaliforniai, illetve francia fajta a sláger. Makón ezeknek a meghonosításán fáradozott a Mágori házaspár, akik Európa számos országába exportálnak 70-80 milliméter átmérőjű fokhagymát, az általuk alapított Stativum Bt. telephelyéről.Mágori Józsefné lapunknak elmondta: évekig járták Európa és Amerika fokhagymatermesztő vidékeit, míg végül ráleltek azokra a fajtákra, amelyek jól bírják a makói természeti és művelési viszonyokat, ugyanakkor gond nélkül értékesíthetők a világpiacon. Világjáró körútjukról 10 fajtát hoztak magukkal, melyek közül két őszi és két tavaszi típusú kaliforniai, illetve francia váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezeknek átmérője eléri a 70-80 millimétert, amiért az európai piacon jó árat adnak. A mennyiséggel is elégedettek lehetnek, hiszen idén például egy vagon fokhagyma termett hektáronként.A világpiac követelményeihez idomuló Mágori házaspár, miután megvásárolta a hagymatermesztéshez szükséges külföldi mezőgazdasági gépeket, önerőből hűtőházat épített. A külföldi piacra történő kijutásukhoz a budapesti székhelyű Gartem Kft. nyújtott nekik segítséget. Ugyanakkor ők a makói és környékbeli gazdáknak szándékoznak segítséget nyújtani az értékesítésnél. Minthogy a makóiak egyelőre vonakodnak az összefogástól, Mágoriék kezdeményezésére a közeli Marosllelén a fokhagymatermesztő gazdák szövetkeztek termelésre, beszerzésre és értékesítésre. A Stativum Bt. vállalta az integrátori szerepkört, és biztosítja a fokhagymafajtát, miként a piacot is. Mágori Józsefné saját tapasztalataikra hagyatkozva állítja: a szövetkező gazdák csak jól járhatnak, mert az egyelőre több mint 50 hektáron megtermelt, kitűnő minőségű fokhagymát lényegesen több pénzért értékesíthetik külföldön, mint a hagyományos makói fajtát idehaza.
Nacsa Lőrinc: idén még többen juthatnak el a külhoni magyarlakta területekre a Határtalanul programmal
