Csak semmi marhaság!

Ludwig Emil
2001. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában kitört a biohisztéria – ezzel a kissé cinikusan hangzó címmel tűzte pénteki számának címlapjára a Népszabadság az immár valóban kontinentális méretűvé dagadt marhahúsbotrányról szóló tudósítását. Azért tartom cinikusnak, de legalábbis nagyon fonákra sikeredettnek a címadást, mert e szóösszetételben azt sugalmazza, mintha az újságolvasó emberek nem a mérgező marhahúsról szóló egyre rémisztőbb hírektől kezdenék elveszíteni az önuralmukat Európa-szerte, hanem valamiféle újabb biodivat gerjesztene bennük fékezhetetlen vágyakat. Márpedig az ok-okozati összefüggés úgy fest, hogy az egyik legalapvetőbb élelmünkkel történt minősíthetetlen emberi manipuláció következtében végképp elveszni látszik a bizalom: aki teheti, az iparilag előállított helyett csakis biztonságos környezetből származó hátszínszeletet szeretne a tányérján látni.Mert nézzük csak a dolgot őt magát, ahogyan ezen a hasábon illik! Az egész úgy kezdődött ugyebár, hogy egyes derék újító emberek, tisztán gazdasági megfontolástól vezérelve – magyarul nyerészkedés céljából – állati tetemekből készített lisztet kezdtek adagolni a derék kérődző állatok takarmányához. Eleinte csak keveset, szőr mentén, aztán ha egy üzlet beindul... Ne kelljen naphosszat álldogálnia a réten a szegény növényevőnek, legelészéssel múlatva a drága időt, de azért persze jusson elegendő fehérjéhez az istálló falai között, hadd hízzon gyorsan a felsálja. S hogy ott se foglalja a drága helyet sokáig, egy kis hormonnal is ösztökélni kezdték a növekedését, majd amikor a természetellenes tartás következtében újfajta betegségek kezdtek feltünedezni az élő fasírtüzemeken, antibiotikumot is kavartak a marhák napi menüjéhez.Ez az évtizedekkel ezelőtt kezdődött nemzetközi disznóság (elnézést az egyelőre még ehető haszonállatunktól) az elmúlt években példátlan meglepetéssel szolgált. Úgy is felfoghatnánk, hogy a természet a maga módján visszavágott a „tudományos” emberi beavatkozásért: olyan rendkívül rezisztens fehérjemolekulát fejlesztett ki, amely vígan kiállja a főzés, sőt a sütés próbáját is. Nesze neked velős csont, táfelspicc, vínersnicli, Krúdy- összes. A beteg birkák dögeiből készült táppal életveszélyes kórokozó került a szarvasmarhába, a táplálkozási lánc végén meg ott ülünk mi az asztalnál. Kinek van étvágya Szapáry-rostélyost enni, amikor éppen a Creutzfeld–Jacob-kórról olvasott, persze nem az étlapból? Bon apetit!Azon sem lehet csodálkozni, hogy a legnagyobb európai piacot jelentő Németországban a múlt héten összeomlott a marhahús-kereskedelem. A kárt persze megint a fogyasztóval fogják megfizettetni, hiszen a hiány az egekig verheti fel az árakat. A biotermékek máris jóval drágábbak a „gyárinál”, teljes joggal. Schröder kancellár szerint aki egészséges húst akar enni, annak több pénzt kell áldoznia rá. Eszembe jut régebbi olvasmányaimból, hogy a középkortól fogva évszázadokon át Magyarországról, az Alföldről hajtották a marhát a nürnbergi, augsburgi, kölni piacra. A ridegen tartott, legeltetett magyar szürkemarha-állomány állítólag mentes maradt a kergekórtól, eleve bio-élelemnek minősül. Ebben az euroskandalumban, amelynek szele már nálunk is rezgeti a levegőt, igencsak észnél kell lennie mindenkinek. Felelős helyen marhaságot csinálni nem lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.