Új kutatóintézet Kaposvárott

Virághalmy Sarolta
2001. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kutatóintézetet adtak át nemrégiben Kaposvárott. A kétezer négyzetméter alapterületű, ötszázmillió forintos beruházás alig két év alatt lett álomból valóság. A Kaposvári Egyetem állattudományi karának új takarmányozástudományi intézete csúcstechnikával felszerelve, kutató- és oktatóbázisként nemcsak az állati takarmányozással, hanem az emberi táplálkozással kapcsolatos tudományos munka részesévé is válik. Ennek egyik első lépése lesz a hamarosan beinduló táplálkozástudományi szak is.Az intézet elődje, az agráregyetem takarmányozástani tanszéke már a hatvanas években, azaz az egyetem alapításakor országos, később pedig nemzetközi szintű kutatásokban vállalt részt. A bővülő feladatokhoz hamarosan kicsi lett a néhány szobából álló tanszék, s az integrációt követően intézetté avanzsáló kutató- és oktatóbázis az egyetemi város szélén méltó helyet kapott. A beruházás egyharmadát fedező Oktatási Minisztérium segítségével három részből álló, egyebek mellett a legkorszerűbb állatműtővel felszerelt komplexum épülhetett fel.– Az egyre szélesedő feladatkörhöz és a távlati tervekhez komoly infrastruktúrára volt szükség – mondja Babinszky László, az intézet vezetője. – Mégpedig olyanra, amelyik felszereltségével lehetővé teszi a fejlődést, esetleg új szakokat, képzési irányokat is alapozhatunk rá.– Az intézet kétfunkciós, oktatási és kutatási feladatokat is ellát, de távlati célunk az innovációs központ kialakítása is, hasonlóan az amerikai egyetemek felépítéséhez. Takarmányozástani, később pedig táplálkozástudományi területen is tevékenykedni fogunk. Ehhez szükséges az a magas szintű technika, amit beépítettünk. Három részre, a tanszéki irodákra, a szemináriumi termekre és az állatkísérletek területére oszlik a kutatóbázis. Ezenkívül egy saját takarmánykeverőt is tervezünk, amely nemcsak arra szolgál majd, hogy a kísérleti állatok takarmányát helyben előállítsuk, de arra is, hogy a különböző gyártási technológiákat – és az abban rejlő lehetséges hibákat – a hallgatóknak bemutassuk – tájékoztat az intézet első embere.A kutatás iránt érdeklődő egyetemisták itt elsajátíthatják a labortechnikákat, az értékeléshez szükséges matematikai módszereket, s részt vállalhatnak a különböző kutatási témákban is. Saját eredményeiket a helyszínen értékelhetik. A diákok az állatkísérleteket, az állatműtőben történteket videoláncon keresztül a hallgatói termekben nézhetik végig.– Egészen új szemléletnek kell kialakulnia az oktatásban – vallja a professzor. Hozzátette: az itt tanulók számára ahhoz, hogy tudásukat hasznosíthassák és a világban született új eredményeket beépíthessék, alapvető a magas szintű angoltudás és a komoly számítástechnikai ismeret. Közös doktori képzési programjaik vannak a kanadai, amerikai, hollandiai egyetemekkel, felszerelésük sok esetben megelőzi az ottani infrastruktúrát. Kapcsolatban állnak a Pécsi Orvostudományi Egyetem táplálkozástudományi szakának szakembereivel is. Velünk olyan táplálkozásimmunológiai vizsgálatokban működnek együtt, amelyek az eurokonform élelmiszerek előállításához járulnak hozzá. A cél az, hogy a takarmányozás területén elért eredmények a leghamarabb, a kurzusokon keresztül eljussanak az azokat a gyakorlatban alkalmazókhoz.Babinszky professzor szerint a régió szaktanácsadási feladatait a Kaposvári Egyetemmel együtt nekik is vállalniuk kell. Minél hamarabb alakul majd ki ugyanis a térségben egy minőséget termelő réteg, annál kevesebb nehézséggel néznek szembe a mezőgazdaságból élők az unióhoz való csatlakozás után. Mint mondta: ma már ezt a gondolkodásmódot sajátítják el az egyetemen tanuló szakmérnökök is, akik az agrárdiploma megszerzése után kétéves kiegészítő képzést kapnak.– Egyetemünk nemrégiben adta be a Világbankhoz intézményfejlesztési tervét, amelyre az első bírálatok alapján kitűnő minősítést kaptunk. Ebben a mi terveink is szerepelnek – mondja Babinszky László. – 2004-re beindulhat a táplálkozástudományi szakunk, amely majd szakmérnöki vizsgát ad. Az általános táplálkozásbiztonságon kívül egyebek között az aktív sport alatti és utáni táplálkozás sajátosságait is vizsgáljuk majd – hangsúlyozza az intézet vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.