A boksa ördögei

Balavány György
2001. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több hazai erdőgazdaságnak jelent komoly bevételi forrást a faszénégetés. Az ősi, boksás szenítési módszerrel grillezéshez való hobbiszén készül – ezt a terméket elegáns kiszerelésben árulják a francia és német hipermarketek. A szénégetés tudást igénylő szakma, de nem oktatják sehol. Csak az erdőn lehet megtanulni.Az ablak lehúzva, érezni az erdőből a fanyar füstszagot. Az erdészet terepjárójában ülünk, dobálnak a kátyúk, a borzas cserjék meg-megsöprik a Landrover oldalát. Sziklafalak, sziklakapuk közt kanyarog az út. Néha elfogynak a fák; alattunk a Bükk, szakadékos hegyeivel – mintha az ég peremén futna ilyenkor az autó. Vasas Ernő, a Répáshutai Erdészet igazgatója keskeny földútra ereszti a kocsit.– A mai napig is megállok nézelődni, ha ráérek – mondja, amikor a tájat dicsérem. – Itt nőttem föl, az erdőben; tősgyökeres hutai vagyok. De nem tudom megunni, mindig más arcot mutat ez a vidék.Tisztásra érkezünk. Kétembernyi magas, kupola alakú farakásnál, egy boksánál állunk meg.– A szénégetéshez nem kellenek eszközök – feleli kérdésemre az igazgató. – Csak fa, avar, széna, föld és ember kell hozzá. Meg néhány szerszám: lapát, gereblye.Kivénhedt GAZ áll a tisztás közepén, ajtaja lóg, ablaka nincsen. A szénégetőé, mondja Vasas Ernő. Persze működik. Odébb egy már kisebbre roskadt, füstölgő boksa. „Ügyeljünk a biztonságos munkavégzésre!” – figyelmeztet a tábla egy lakókocsi bejárata fölött. Vasúti kocsi lehetett egykor; mellette dorongokra feszített fólia alatt kecskelábú asztal és pad. Az asztalon becsomagolt kenyér, zsírosbödön, néhány sörösüveg. Légyraj rebben föl közeledtünkre, s a lakókocsiból vörös szemmel, fáradtan kászálódik ki a szénégető.– Offertáler János – mutatkozik be, majd betűzi a nevét. – Hogy hogyan gyújtjuk be a boksát? Fehér egérrel – mondja, miközben a füstölgő kupachoz ballagunk. – Ezért tartok itt néhányat – mutat a bódé felé. – A boksát úgy kell rakni, hogy nagyon sűrű legyen, de maradjon egy kis gyújtónyílás, ami bevezet a közepébe. Egyébként csak mi rakjuk így, a románok felül csinálnak nyílást. Középen van a gyújtós felhalmozva. Az egér farkára olajos kócot kötünk, meggyújtjuk, aztán bezavarjuk a lyukon. Kijönni nem tud: begyújtja a boksát.Zavartan jegyzetelek, mire elnevetik magukat.– Nehogy elhiggye már! Ez a bátya vicce volt, az öreg szénégetőé – mondja Offertáler János. – Jöttek a tanácsi elvtársak, nézelődtek, kérdezgették, ő meg nagy komolyan elmagyarázta a fehér egeret. Gondolkoztak, aztán egyikük megkérdezte: és a szürke egér nem jó? Hát, csak ha végképp nincs fehér, mondta a bátya. Erre fogtak gyanút.– Valóban olajos kóccal gyújtják – szól Vasas Ernő –, de egy vékony pálcára kötik, úgy tolják be középre.Kidőlt, vastag törzsre ülünk, a szénégető cigarettára gyújt.– Itt az a lényeg, hogy játszani kell a tűzzel. A boksa belülről izzik, egyenletesen. Ha lassan ég, akkor lesz jó a szén. Mindig szimmetrikusan kell égnie. Szabályozzuk: itt rést nyitunk, ott bezárunk egyet, meg is locsoljuk, ha muszáj. Ügyelni kell a szélmozgásra. Ha nem jól csináljuk, hamar leég a boksa, és kevés lesz a kihozatal. Ezt – mutat Offertáler a kupacra – ma befödöm, holnap begyújtom, és két hétig égnie kell, mielőtt kihúzogatom. Ötvenegy és fél köbméter. Belül a vastagabb fák, kívül a vékonyabbak; ha nincs elég a vékonyból, hasgatni kell.– Szalmával, avarral, földdel fedik be a boksát. Annyit dolgoznak – mondja az igazgató –, amennyit bírnak. A János egyedül dolgozik. Az ő érdeke is, hogy minél több és minél jobb legyen a szén. Vállalkozó: a fát megveszi az erdészettől, mi meg visszavásároljuk tőle a szenet. Övé a különbözet.– Meg lehet ebből élni? – kérdezem.– Meg – bólint a barázdált arcú szénégető. – Hát hiszen élek. Ezt csinálta az apám is meg a nagyapám is. Gyermekkoromban már raktam a kis boksákat. Az én fiam is rakta, mikor kicsi volt. Nekem esztergályos a szakmám, bejártam Miskolcra, a gyárba tizenkilenc évig. Annak a világnak vége. Visszajöttünk az erdőbe. Jobb így. Éjjel-nappali munka: a tűz sem alszik, mi sem.– Miért nem tart kutyát? – kérdem.– Nem kell ide kutya – feleli Offertáler. – Megkötni sajnálom, elengedni meg nem szabad: meghajtja a vadat, a vadász lelövi. Nem kell nekem félnem senkitől... mi olyan koszosak, feketék vagyunk, hogy tőlünk kell félni. Volt már olyan, hogy elvittek lapátot, gereblyét, mást nemigen tudnak.– Télen nincs szénégetés – veszi vissza a szót az igazgató –, akkor a fakitermelés a munka. A szénégető télen a döntést, gallyazást csinálja, amire éppen szükség van.A fakitermelés jelentős nemzetgazdasági ágazat és bevételi forrás, ám szigorú és egyre szigorodó korlátok között folyik. Korlátok közé szorítja a megújult környezetvédelmi szemlélet, amely a természet közeli, kíméletes erdőgazdálkodást részesíti előnyben, és korlátozzák a fapiac egyre magasabb szintű minőségi szabványai. Nem lehet mindenféle fát eladni.– Itt lép be a képbe a szénégetés – magyarázza az igazgató. A felújítási munkák során kivett, repedt vagy kisebb törzsátmérőjű fákat lehet szeníteni. Ma mind több erdőgazdaság ráállt, fellendülőben van az iparág. Szénnek legjobb a bükk meg a gyertyán, ilyen szempontból ez a környék ideális.A huta valamikori tót szó, azt jelenti: olvasztó. Bő háromszáz éve települtek ide tótok és németek, s építettek üveghutát és vashámort, vasgyárat. Az olvasztóba pedig sok faszén kellett, mert a barnaszénben jóval több a kalória, mint a kőszénben.– Háztartásokban nem is lehetne fűtésre használni, szétégeti a kályhát – mondja az igazgató az autóban, miközben átmegyünk a Róka-farmra. A meredekről belátni a falut: a hatszáz lelkes kis település szorosan a hegyoldalra tapad. Répáshuta általános iskolája az erdészettel közös épületben működik. Középiskolába Miskolcra járnak a fiatalok, huszonnyolc kilométerre. Munkát szintén Miskolc ad, illetve az erdő.Ám szénégető nem lehet akárki. A nagyváros környékén most sok a szabad munkaerő, de a vállalkozó, akivel az erdészet szerződésben van, szívesebben dolgoztat székely szénégetőket a borsodi munkanélküliek helyett. Inkább átmegy értük Erdélybe, hozza-viszi őket. A munkaügyi központnak ez ellenére van, a tisztviselők azt mondják: tessék előbb a miskolci, Miskolc környéki embereket alkalmazni, s „cserébe” kiadnak egy-két munkavállalási engedélyt a határon túli magyaroknak.– Csakhogy a dolog nem működik. A múltkor is idejött egy csapat ember – mondja az igazgató, és megszorítja a kormányt –, jó sok fát elégettek, de szén nemigen lett belőle.A Róka-farmon, pár kilométerre a falutól működik egy másik szénégető telep, mellette a csomagoló.– Az Offertáler János által említett románok igazából erdélyi magyarok – mondja Vasas Ernő. – Egy házaspár, a szezonra ideköltöznek Székelyudvarhelyről. A férfi szénégető, az aszszony a háztartási munkákat végzi, s ha ráér, besegít.A raktárépülethez velünk egyszerre érkezik az erdész fehér Wartburggal. Az erdész – oldalán bőrtokban jókora pisztoly – kipattan az autóból, és szalad a raktárba intézkedni. Nemsokára jön egy kamion az áruért, magyarázza az igazgató. – Mikulás! – kiált be az erdész az épületbe, mire előjön egy talpig szénporos, szakállas, valószínűleg szőke férfi. Bemegyünk a raktárba. A betonpadlón vastagon ül a fekete por, ha össze akarják söpörni, csak fölkavarodik. Raklapokon, lefóliázva színes kis zsákokban a késztermék.– Grillszén – mondja az igazgató –, Franciaországba megy. Az erdészet intézi az exportot is. A nyugati országokban nagyon szeretnek piknikezni. Ilyen gusztusos csomagokban árulják a szenet a hipermarketek. A boksás módszerrel előállított faszenet más célra már nemigen használják. Gyári körülmények között más minőségűre lehet szeníteni, például a gyógyszeripar részére: a széntabletta is fából van. A gyári szenítésnél nyerik a faszeszt és a különféle illóanyagokat is, ám ez drága, nagy beruházást igénylő dolog. De grillszénre jelentős a kereslet, és nagy a verseny a piacon. Ilyenkor van a felvásárlás, kezdődik a szezon. El tudnánk adni többet is; érdemes volna, mert jó pénz, de véges a kapacitásunk. A mi erdészetünk legfeljebb háromszáz tonnát tud termelni évente.A raktárépület mögött három óriási boksa áll.– Száz köbméteresek – mondja Vasas Ernő. – Egy köbméter fából, ha jól égetik, legalább másfél mázsa faszén lesz.A telep széléhez ballagunk, ahol az erdő kezdődik, hatalmas, bólogató, mit sem sejtő gyertyánokkal. A hátsó boksát éppen rakják; bajuszos, tagbaszakadt férfi áll a tetején, egy fiatalember és egy nő nyújtogatja föl a méteresre vágott fákat.– Kovács Ferenc – bök a férfi felé az igazgató. – Ritka jó munkaerő. Szorgalmas, lelkiismeretes, szakértelemmel dolgozik. Igaz-e, Ferenc! – kiált föl a boksa tetejére.– Nem t’om, mi igaz, mi nem – von vállat a székely szénégető.– Hát hogy szakértelem kell ehhez is.– Bizony – egyezik bele Ferenc, és megtámaszkodik –, nem úgy van, hogy begyújtom, és isten szeresse. Ha belefúj a szél, s leég, az félmillió forint. Dolgozhatnék hány évig, hogy kifizessem.Ferenc testvéreinek otthon asztalosműhelyük van. Télen ott dolgozik, ilyenkor itt. Kérdem, mennyit keres. Egy lusta szénégető olyan negyvenezret, de ő nem ér rá lustálkodni, kerüli meg góbésan a választ.A boksa aljában szótlanul rakosgató fiatalemberhez fordulok. Ő most tanulja a mesterséget, mondja. Huszonketten jöttek a munkaügyi központ közvetítésével. Abból beálltak a szénégetőkhöz valami heten. Másnap már csak öten voltak, mostanra meg ő maradt egyedül. A többiek nevetnek, a fiatalember nem nevet. Koszos, büdös munka, mondja.– Még rakni nem is annyira – teszi hozzá Ferenc –, hanem kihúzgálni! Forró kegyetlenül, s száll a fekete, kormos por, abban kell dolgozni. Izzadunk, tapad a szénpor, nem mondom, hogy hova is bemegy. De a csomagolás sem különb, bent a zárt térben rakni a faszenet... Úgy nézünk ki, mint az ördögök, csak a szemünk fehérje világít. De én szeretem csinálni. S ha nem szeretnék dolgozni, meghalnék éhen. Mindig ezt csináltam. S az erdőn lenni jó, mert itt legalább csend van. Na, haladjunk – mondja a székely ember, fordul és nyúl a következő fáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.