Fejlődő kisüzemek a húsiparban

Nagy Ottó
2001. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihasználatlanok a húsipari vágókapacitások, a nagyüzemek még mindig a tíz évvel előtti exportteljesítményeket produkálják, miközben mellettük fejlődnek a kisüzemek. Lendületük azonban megtörhet, ha nem alkalmazzák az egyre több vállalatnál már bevezetett minőségbiztosítást, az ISO 9001 tanúsítási és a HACCP rendszert. Ha nem vezetik be ezen ellenőrzési rendszereket, akkor könnyen kieshetnek a piacról. A rendszerek kiépítéséhez és a felzárkózáshoz segítséget nyújtanak a már működő PHARE-programok és a rövedesen elinduló SAPARD-program is – jelentette be Vonza András agrárminiszter tegnap az Európai Élőállat és Húskereskedelmi Szövetség (UECBV) Budapesten tartott közgyűlésén. A miniszter arra is rámutatott, hogy megváltoztak az ágazatban a tulajdonviszonyok, mert míg a teljes élelmiszeripar magánkézbe került és a külföldi befektetők a jegyzett tőke 62 százalékát mondhatják magukénak, addig a húsiparban kisebb az arányuk, az ágazatban rejlő kisebb jövedelmezőség miatt. Vonza András arra is kitért, hogy csökkenő tendenciát mutat a mezőgazdaság részesedése is a hazai gazdaságban, az agrárszektor 1999–2000-ben a GDP 5 százalékát adta, a munkavállalók 6,5 százalékát foglalkoztatta, ez exportból pedig 10 százalékkal részesedett az élelmiszeriparral együtt.Magyarország évtizedek óta mentes a járványos állatbetegségektől, és BSE egyáltalán nem fordult elő – szögezte le Vonza András. Hozzátette: a magyar állat-egészségügyi hatóságok rendszeresen ellenőrzik az élelmiszer-ipari előírások betartását, és felkészültek arra, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozást követően alkalmazzák a közösségi joganyagot. A miniszter megjegyezte, a hazai vonatkozó jogszabályokat már harmonizálták az uniós előírásokkal. Mindezek együttes eredménye, hogy a magyar húspiac megtalálta helyét a gazdaságban, és termékei a külpiacokon is elfogadottakká váltak – tette hozzá.David Francis Roberts, az EU mezőgazdasági bizottságának főigazgató-helyettese hangoztatta: a nemzeti kormányok a protekcionista kereskedelmi politikától a liberális felé tartanak, ami megfelel a jelenlegi WTO-megállapodásokban foglaltaknak, bár a megállapodást várhatóan újratárgyalják, figyelembe véve az AGENDA 2000 megállapításait is. Zajlik a Közös Agrárpolitika (CAP) reformja is, amely szoros kapcsolaban van az EU és a csatlakozásra váró országok agrártárgyalásaival is, de kihatással van a WTO-megállapodásokra is, ugyanis a CAP változásától függ az elkövetkezendő WTO-szerződések alakulása is.Zám András, az UECBV hazai képviselője elmondta: e konferencia elsősorban az utóbbi időben súlyos gazdasági károkat okozó állatbetegségek – BSE, száj- és körömfájás – megelőzéséről és a élelmiszer-biztonságról szól, mert a fogyasztók bizalma megrendült a húsokkal szemben, ami néhány országban fogyasztáscsökkenéshez vezetett. Külföldi prognózisok szerint a bizalmatlanság akkora, hogy a következő öt évben az EU-ban 10–60 százalékkal csökkenhet a húsfogyasztás.Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) titkára elmondta, hogy a jelenlegi 385 forint körüli felvásárlási árak, az intenzív sertésimport és a forint erősödése miatt nehezen tartható a VHT kormánynak tett ígérete, hogy a sertéshús bolti ára nem emelkedik 1100– 1200 forint fölé. Az ígéret betartásának feltétele lenne az is, hogy az agrártárca által ígért rendeletmódosítások is megszülessenek: a termékpályát zártabbá kell tenni, csakúgy a minőségi támogatás igénybevételét is. Ha ez nem történik meg, úgy 100–200 forintos kilogrammonkénti árnövekedés is bekövetkezhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.