Új, szigorúbb eredetvédelmi rendszer kidolgozásával javítható az egri bikavér minősége – hangzott el azon a szakmai tanácskozáson, amelyet az egri bikavérünnepen tartottak. Szent Donát napján az idén ötödik alkalommal ünnepeltek a barokk városban.Az egri bikavér évszázadok óta híres, s ezzel az értékkel jól kell sáfárkodni. Három év alatt félmillió hektoliterrel esett vissza a magyar borexport – hívta fel a figyelmet Kiss László, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Az egri hegyközség tanácskozásán elhangzott: a „bikavér” címkét viselő palackok sok esetben közepes minőségű italt rejtenek, pedig e bornak a világ élvonalában volna a helye. A bikavér megérdemelne egy sajátos, egyedi palackot is, amely megkülönböztetné a többi nedűtől.Az eredetvédelem érdekében a címkéken fel kellene tüntetni, ki és hol termelte azt a szőlőt, hívta fel a figyelmet Pók Tamás, aki az év egri borásza. A szigorítás nem halogatható tovább, ebben egyetértettek az egri szőlészek-borászok, akik szerint csak önkéntes összefogásukkal garantálható a kiváló minőség.
Imával és gyertyagyújtással emlékeznek Charlie Kirkre a Szent István bazilikánál
