Nagyon kedveljük azonban a burgonyát és a zöldségféléket is, amelyeket 93, illetve 92 százalékos mutató jellemez. A legtöbbek által kedvelt tíz élelmiszer közé tartozik még a hagyományos leves, a fehér kenyér, a száraztészta, a tojás, a saláta és a felvágottak áll a GfK Piackutató Intézet legfrissebb felmérésében.
Az étkezési szokásoknál már négy évvel ezelőtt is a legtöbb szavazatot szerző élelmiszerek közé tartozott a gyümölcs. Előnyös megítélését jellemzi, hogy a leggyakrabban fogyasztott ennivalók listáján a harmadik helyen áll. A gyümölcsfogyasztást befolyásolja az iskolai végzettség is, ugyanis a magasabb képzettségűek körében az átlagot jóval meghaladja a gyümölcsevés gyakorisága, mint az alacsonyabb végzettségűeknél. A jövedelem szintén erősen befolyásolja a fogyasztást, aki megengedheti magának, annak gyakrabban kerül gyümölcs az asztalára.
A zöldség is előkelő helyet foglal el a közvélemény megítélésében: negyedik helyen áll, heti átlag 3,6-szoros fogyasztási gyakorisággal. Ennek ellenére a zöldségnél a korábbi évekhez képest negatív a trend, mivel az étkezési szokások első vizsgálatakor, 1989-ben a felnőttek hetenként még átlagosan 4,5-ször ettek zöldséget.
Ennél a terméknél az idősebb korcsoportok mutatója nagyobb az átlagosnál, a fiatalabbaké viszont alacsonyabb. A zöldséget az átlagosnál gyakrabban fogyasztók aránya kiemelkedően magas a diplomások, a magas jövedelmű háztartásokban élők és azok körében, akik egészséges táplálkozásra törekednek.
A burgonya fogyasztási gyakorisága heti 3,5 nap. Ennél az átlagnál jóval kevesebbszer nyúlnak a krumpli után a 1519 évesek, a havi nettó 160 ezer forintnál magasabb jövedelmű háztartásban élők, a főzni nem tudók és a rendszertelenül étkezők.
Szó szerint rástartoltak – így telt az Otthon start első két hete
