Az emberen kívül egyedül a madarak viselik el a paprika erős ízét, így ők öntudatlanul is biztosítják a növény magjainak távolabbi vidékekre való eljutását. Az égető, de sokaknak mégis kellemes érzést a szájban a paprikában lévő kapszicin nevű vegyület okozza.
Mint már ismeretes, a kapszicin eredetileg a termés idő előtti leharapásának a veszélyére figyelmeztette a legelő állatokat, ezzel kapcsolatos a termés piros, jelző színe is. Egyes tudósok úgy vélik, hogy később az ember kínzó és önkínzó szokásai révén éppen a fájdalomtűrő képesség fokozását szolgálva terjedt el a növény világszerte.
A University of Montana kutatói szerint a kapszicin valójában nemcsak a nyelv csípős ízt érzékelő területeit stimulálja, hanem a bőr hőérzetért felelős területeit is, amelyek az égő fájdalmat érzékelik. Ezzel tehát a vegyület becsapja az agyat, és ezért érezzük úgy, hogy valami nagyon forró dolgot eszünk – adta hírül a BBC.
A kutatások során kiderült, hogy a kapszicin ugyan részben mérgező, részben pedig elrettentő hatású az emlősök számára, ám teljesen ártalmatlan a madarakra. Olyan madárfajok is léteznek, amelyek kifejezetten a chilipaprikára specializálódtak. A jelenség oka a tudósok elmélete szerint az lehet, hogy a chili magjait az emlősökkel ellentétben a madarak nem képesek megemészteni, így biztosítva a növény elterjedését.
Az elmélet nyomán egy új, kapszicinnel kezelt madáreledel ötlete is felmerült, amellyel más állatfajok veszélyeztetése, tehát vegyszerek nélkül lehet szabályozni egy adott terület rágcsáló-populációját.
Példátlan támogatottságot ért el az AfD Németországban
