időjárás 27°C Konstantin 2022. május 21.
logo

Egyeztetés a reformról

Varga Attila
2001.09.12. 23:00

A magyarországi pszichiátriai gyógyszerkísérletekről tíz napja indított szakmai vizsgálat eddig nem tárt fel olyan adatot, amely szabálytalan gyakorlatra utalna. A népegészségügyi program megvalósításának részeként szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, elhízás- és dohányzásellenes programokra, az alap- és sürgősségi ellátás fejlesztésére kiírt pályázaton félmilliárd forintot oszt majd szét az egészségügyi tárca – jelentette be Mikola István egészségügyi miniszter.

Mikola István jelezte: a tárca egyeztetéseket folytat önkormányzati szövetségekkel és egészségügyiek érdekképviseleteivel az egészségügyi intézmények gazdasági társasággá alakításáról, valamint a szellemi szabadfoglalkozású orvoslásról szóló törvénytervezet tartalmáról. Mint mondta, a megbeszéléseken elhangzott aggodalmakkal szemben a tervezet csak lehetőségként kínálja, de nem teszi kötelezővé a szakellátó intézmények nonprofit gazdasági társasággá alakítását és azt, hogy az orvosok „szellemi szabadfoglalkozásúak” legyenek.
Kereszty Éva, a minisztérium főosztályvezetője bejelentette: a szaktárca és a Közoktatási Modernizációs Közalapítvány közös pályázatán 82 oktatási intézmény 45 millió forintos állami támogatást nyert el az iskolások napi egyórás testmozgási lehetőségének megteremtésére. Tóth Ibolya, a tárca ápolási-szakképzési főosztályvezetője elmondta: állami támogatással 782 szakápoló térítésmentes képzésére nyílik lehetőség 14 képzőhely pályázata alapján. Tájékoztatása szerint ez év őszétől az ápolói képzésben nappali tagozaton részt vevők az államtól havonta tízezer, a velük tanulmányi szerződést kötő munkáltatóktól pedig ötezer forint ösztöndíjban részesülnek.
A sajtótájékoztatón Borsi József főigazgató bejelentette: megalakult a Hungarotranszplant Közhasznú Társaság, amelynek a szervátültetések koordinálása és a hazai szövetátültetések feltételeinek megteremtése lesz az idén a feladata. Hozzáfűzte: a kht. hamarosan létrehoz egy munkaszervezetet, amely szorgalmazza, hogy a donorprogramban minél több kórház vegyen részt.