Jobb saroK

Bédy István polgármester meghívására polgári hétvégét tartottak abban a három és fél ezer lakosú Harkányban, mely nemcsak gyógyfürdőiről, békés, nyugodt prosperitásáról, sok jó vendéglőjéről ismert, hanem mindennek a hátteret nyújtó, jobboldali önkormányzatáról is. És még egyről. Harkány ad otthont Villány világhírű borászainak. Szüretkor tehát mi sem ildomosabb, mint e rovatban vendégként helyt adni Magyarország legrangosabb borszakírójának, akinek már neve is jelzi, hogy egy életre elkötelezte magát a bor mellett. Nála avatottabban nehezebb összefoglalni azt, ami „borilag” vár e gyönyörű vidékre tévedt vándorra.

2001. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetnek-e szebb reményeink a polgári Magyarország jövőjét illetően máshol, mint éppen ezen a vidéken, ahol a vörös szóról mindenkinek a bor jut eszébe? A villányi vörösek a polgári léthez is, a hét végéhez is jól illenek, de még a harkányi gyógyvízhez is – előtte vagy utána. A lelket gyógyítják ezek a mesterművek, tessék elhinni. Némelyiken érződik, hogy a borász, amég nevelte, szinte a művészi alkotófolyamattal egyenértékű munkát végzett. Beszélgetett vele, dicsérte, korholta, boldog és keserű volt – vele élt. Féltette és figyelt rá, ahogyan csak a szerelmünket féltjük, ahogyan csak rá figyelünk. Így csak a nagy borászok élnek együtt a borral, akik nevükön szólítják a tőkéket, de még a hordókat is, hiszen azok is mind egy-egy egyéniség. Mindben másképp nevelkedik a bor, mind másra formázza a belétöltött szépreményű lelket, s az is formálja őt. Minden lélek rajta hagyja a nyomát a hordón, változtat valamit a karakterén, az arcán, évődik vele, még le nem csillapodik, még nem nyugszik. Még fel nem nő annyira, hogy – már palackba töltve – elkezdhesse saját életét. Ez az élet némelyeknek hosszabbra, másoknak rövidebbre van kimérve, és a palackból való szabadulással teljesedik be, ahogyan földi létünknek is a halál ad értelmet. Ne kívánjunk gyors véget a bornak – ember az is. Készülnie kell a beteljesedésre. Ha kihúztuk a dugót, várjunk még, hadd tudja, mi következik. Hadd éljen – utoljára. Hadd mutassa meg magát, minden illatát, színét, testét-lelkét. Nekünk is idő kell, hogy ismerkedjünk vele, készülnünk kell rá, arra, hogy éppen vele találkozunk, és nem mással, óvatosan közelítsünk, először csak a színét élvezzük, ha az tetszik, várni fogjuk az illatát – az már csábít, ha szép. És amikor végre élvezhetjük az ízeket, már semmi másra nem fogunk figyelni, megszűnik a világ, csak a bor marad és az öröklét.
Hát Villányban ilyen borok nőnek. A legkönnyebb oportócska is ígér szépséget, tartalmat, legalább egy kis mélységet, kilépést az örök időből, ha csak egy pillanatra is: pásztorórát. (Nyári esték hűvös rozéiról most ne essék szó.) S akkor mit ígér a merlot, mit a pinot noir, a cabernet fajták, s mit a nagy házasítások, amikben két, három bor is dolgozik, küzd, egymáshoz simul, hogy végtére belássák, csak közösen boldogulnak, így hozzák ki egymásból a legjobbat.
Tanulhatunk a borból. Legalább itt a polgári oldalon tanuljunk belőle. Megtanulhatjuk, hogy mindennek ideje van, s hogy a fontos dolgoknak érniük kell, minél fontosabbak, annál tovább. Megtanít várni és kivárni, hogy szüretelni akkor lehet, amikor a természet engedi, de akkor kötelesség. Megtanít, hogy legalább évtizedekben gondolkozzunk, s hogy amikor a munkánkat végezzük, azokra gondoljunk, akikért dolgozunk. A bor felnőtté tesz.
Nekem legjobban három borász neveltjei tetszenek ezen a tájon, sokak kedvencei, már boraikat is nevük után emlegetik: Gere Attila, Tiffán Ede és fia, Zsolt és Bock József. Ugyanazokat a fajtákat termelik, lényegében ugyanazon a talajon, mégis minden boruk egyéniség. Bock Siklóson fehéreket is szüretel, a barrique hordóban érlelt chardonnay-ja a ’99-es évjáratban lett a legszebb. Almaillatú, szelíd savai jó egyensúlyt tartanak az alkohollal. Egy év múlva lesz igazán érdekes. Kékfrankosa mély ibolyaszínével, vörös bogyójú gyümölcsök illatával hízeleg nem nagy testtel, kitűnő egyensúlyt mutat. A ’98-as évjárata tűnik eddig a legszebbnek. Az igazán nagyok, a cabernet fajták viszont egy évvel korábban adták igazi formájukat: a franc rubinpiros színt, túlérett gyümölcsök illatát és a szilvalekvár ízét kínálja; a sauvignon ugyanilyen színnel, de fanyar, gyümölcsös jellegű illattal köszönt, ízében pedig szilvalekvár mellett némi csokoládé is ott bujkál. Ez a fajta adja egyik házasításának, a Royal cuvée-nek nagy részét is, hozzá a pinot noirt társította, így együtt tekintélyes, nagy formátumú bort ígérnek, különösen a ’96-ostól várhatunk sokat. A cabernet fajták házasításából született Bock cuvée a pince legjobb bora, az előzőnél is több érlelést igényel. A ’98-as tűnik a legnagyobb ígéretnek, igazi nagy bor, elegáns ízvilággal, de a 2000-esre is figyeljünk. Tiffánék két könnyedebb bort is kínálnak, mielőtt nagy ívű munkáikat megkóstolnánk. A Villányban szokásos kékoportó az ő kezeik közül kimondottan férfias borként kerül ki, nem erős, de jellegzetes, állati bőrre emlékeztető animális ízzel. A másik, a Jammertal cuvée is 30 százalékban ebből a borból áll, kiegészítve a kékfrankost. Könnyű, érett cserzőanyagokat, szilvalekvár és meggy ízét élvezhetjük benne. ’99-es évjárata élénk gyümölcsösséget, közepes testet és példás egyensúlyt mutat – mostanában ért a csúcsra. Cabernet franc-juk (Domaine Mondivin) királyi bor. Hatalmas, elegáns, ’97-es évjárata sötét rubinvörös színével, zárkózott illatával, hibátlan egyensúlyával előkelően jelenik meg, szinte tiszteletet parancsol. Ahogy mondani szokták, még az angol királynőt is tegezheti. Testvére, a sauvignon formálódó harmóniájával, komoly érési képességével szép párja: főként a ’98-as évben termett sokat ígérő. Érdekessége Villánynak, hogy itt a franc szebb szokott lenni, korábban érő fajta lévén nagyobb biztonsággal beérik gyengébb években is, amilyen a ’98-as volt. Tiffánék is házasítják a két fajtát Grand Selection néven, ’99-es évjárata elképesztően gyorsan indult el a legszebb harmónia felé. Egyensúlya, bársonyos tanninja szinte arisztokratikus elegenciát ígér. Akár húsz évig is érlelhető, nagyon meg kell becsülni. Akárcsak Gere Attila Selectionját, amit ugyanezekből a fajtákból állított össze az osztrák Weningerrel közösen. A bor színe olyan sötét, hogy már-már a fekete tintát juttatja eszünkbe. Illata tiszta, szeder, kökény és feketeribizli alkotja, ízérzete száraz, a savakon a tannin uralkodik. Nagy testű, jó egyensúlyú, aszalt gyümölcsök ízét érezhetjük benne, utóíze rendkívül hosszú, hatalmas ígéret. Rendkívül nagy ívűnek, lassan érőnek mutatkozik a Gere cuvée, ami gyümölcsösséget és dohányt, kávét egyszerre mutat ízében, ’95-ös évjárata nemzetközi klasszisnak mondható. Ezekben a borokban már szinte eggyé vannak forrva mesterek és munkák. És mindegyik munka magában is hordja mesterét, egy kis darabkát az őt nevelő lélekből, mindegyik pontosan megmutatja, milyen is az a kéz, amely őt pályáján elindította, milyen az ember, aki által a világra jött.
Teremtés a bor. Megismétlése a világnak, saját élete, saját sorsa van. Ember az.
Boros Károly

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.