Újabb tizenöt hazai vállalat képviselője vehette át tegnap a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használatát tanúsító oklevelet. Ezzel huszonegy termékkel bővült – és így közel háromszázra emelkedett 81 vállalat „képviseletében” – az így elismert élelmiszerek listája. Az okleveleket Éder Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára adta át.
Az Agrármarketing Centrum osztályvezetője, Szűts Menyhért elmondta: a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy programra idén az Agrármarketing Centrum (AMC) mintegy 120 millió forintot költhet, amiben benne van a termékek népszerűsítése és kóstoltatása is.
A most oklevelet szerzett vállalatok között vannak olyanok, amelyeknek már több terméke is jogosult a védjegy használatára. Az is jelzés értékű, hogy a védjegyet nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis és közepes cégek is fontosnak tartják. Az élelmiszer-ipari ágazatok közül a húsiparban van a legnagyobb érdeklődés a védjegy iránt, nem véletlen tehát, hogy a minősített élelmiszerek harmada húskészítmény – ismertette Gönczi Tibor, az AMC november elsejével kinevezett új ügyvezető igazgatója. Egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az élelmiszer-biztonságra és a fokozott ellenőrzésre, és erre a védjegy kiválóan alkalmas. Ezt a célt szolgálták azok a kereskedelmi akciók is, amelyeket az AMC az év során több nagy áruházláncban rendezett, és rendez a jövőben.
Éder Tamás elmondta: a következő évben az Agrármarketing Centrum – akár csak az idén – kétmilliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhat. Amennyiben egyéb források is felszabadulnak – mert az AMC több forrását zárolták az idén indított vizsgálatok miatt –, a 2002-es kétmilliárdos keretösszeg emelkedhet – tájékoztatott az államtitkár. Gönczi Tibor ehhez hozzátéve, lapunknak elmondta: az AMC következő évi stratégiájáról már vannak elképzelések, de arról részleteket leghamarabb decemberben közölnek.
A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet átvevők között volt tegnap – többek közt – a nyíregyházi Start Rehabilitációs Vállalat és Intézményei is. A Start háromezer mozgássérült munkást foglalkoztat, akik kiszorultak a normál munkaerőpiacról – mondta Balogh Zoltán vezérigazgató, hozzátéve: a védjegyet ősi recept alapján készült, tölgyfa hordóban faforgácson érlelt, különféle fűszerekkel ízesített, biológiai eljárással készült ételecetcsaládjukért kapták.
Levelet írtak Ursula von der Leyennek az európai autógyártók
