Spórolási tanácsok

Privát úr
2001. 12. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mínusz tíz fokos, metsző hidegről menekülünk be a sörözőbe. Barátságos kis hely: gyalult deszkapadló, barnára pácolt faburkolat, és olyan meghitten szűk bokszok, parányi asztalok, hogy négynél többen oda sem férnek. Jól kihasználja a tulaj a drága alapterületet, annyi szent! A karácsonyi dekoráció és a sürgő-forgó pincérlány még otthonosabbá teszi a légkört, mégis, egy-két percnyi felolvadás után tovább folytatjuk a fázást. Hideg van odabenn is. Talán vissza a kabátot? – latolgatjuk, de ekkor észreveszszük a lambéria színére mázolt radiátort. Csavarintás a csapján, és máris árad felénk a jó kis meleg az addig elzárt fűtőtestből.
Skót kocsmában vagyunk, az utóbbi években megszépült Ráday utcában. Reklámja „étteremnek” hirdeti a Sir Williams névre keresztelt pubot, tekintsük ezt is a takarékoskodás egyik formájának. A közmondásos skótság fenti jegyein kívül néhány, kastélyokat ábrázoló színes fotó és sajátos humort tükröző rajz – skótszoknyás dudás és iskolás kislány frivol jelenete – utal az itthonitól eltérő nemzeti jellegre. A háttérből olasz zene szól, a pincérlány óvatosságra int: beugorhatnak az utcáról ellopni táskát, kabátot. Kozmopolita világot élünk.
Örömmel fedezzük fel az étlapon a skót zöldséglevest. A brit szigetek lakóinak kedvelt eledele a káposztával, fehér- és sárgarépával, krumplival együtt párolt marhahús (scottish, irish stew), aminek köménymagos-borsos leve jó ízű. Ráday utcai módra készített, csirkehúsos változata azonban, a káposzta helyett használt, agyonfőzött mirelit kelbimbó miatt kellemetlenül keserű. Az „erdei gombából” készült másik levesben csak a reszelt sajt ér valamit, a többi biztos, hogy zacskóból van. Az amúgy tipikusan brit klubszendvics is nagyon spórolós. Lássuk ezután a steakeket, végül is ezért vagyunk itt! Az egyik zöldborsos-tejszínes, a másik mustáros-gombás raguval betakarózva érkezik, erősen magyaros dekorációval (a rendelt burgonyapüré helyett krokettel). A bélszínek úgy vannak átsütve, ahogy megbeszéltük, a minőséggel nem is volna bajunk, csak hát a mennyiség, különösen az árával egybevetve.
A hely a komforthoz képest drága. Az egyetlen jó üzlet, felőlünk nézve, a Guinness. Akkurátusan kimérik a fél litert, kitűnő, friss az íze, az ára normális. De hát ez meg ír sör… Magunkat szórakoztatva eltűnődünk a falon lógó rajzon. A rettenthetetlen szabadsághőst, William Wallace-t ábrázolja a skót felföldről, Mel Gibson közismert, extatikus tekintetével. Vajon kinek a képét kéne kiakasztani Edinborough-ban, ha ott „magyar kocsma” nyílna? Egy csupán érintőleg gasztronómiai vicc jut még eszünkbe: A skót gyerek megszeppenve megy az apjához. – Papa, véletlenül lenyeltem egy pennyt. – Nem baj, fiam, holnap úgyis születésnapod lesz.
A végére magunk is megfogalmazunk egy praktikus jótanácsot, a felhőtlen étkezéssel és kellemes időtöltéssel egybekötött pénzkímélés céljára. Együnk valahol máshol, ahol olcsó és jó a konyha, azután sörözzünk kedvünkre a Sir Williamsben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.