időjárás 11°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Árnyaltabbá vált a kép Benes-ügyben

2002.02.27. 00:00

Mereven elutasítják a csehek a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezését, amelyek annak idején megpecsételték mind a német, mind a magyar kisebbség nagy részének a sorsát – nyilatkozta lapunknak a német kitelepítettek többségét egykor befogadó Bajorország miniszterelnökének, Edmund Stoibernek a tanácsadója.

Közben Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke – aki Orbán Viktor miniszterelnöknek az ügyben tett nyilatkozatát bírálva hívta össze mára a testület rendkívüli ülését – a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy a jelenlegi kabinet diplomáciájának is érdeme van abban, hogy 1998 után a visegrádiak együttműködése intenzívebbé vált.
Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója lapunknak nyilatkozva furcsállja, hogy most az a Kovács László akar a V4 megmentésére sietni, aki az előző kormány külügyminisztereként gyakorlatilag „jegelte” a V4-es együttműködést.
A magyar külpolitika a közép-európai összetartozás és együttműködés egyik, számára változatlanul kiemelten fontos területének tekinti a visegrádi együttműködést – erősítette meg nyilatkozatában tegnap Martonyi János külügyminiszter is, aki az EU konventjének alakuló ülésén a témáról informális találkozót tart cseh kollégájával, Jan Kavannal.
Az m1 híradója tegnap arról számolt be brüsszeli tudósításában, hogy az Európai Parlament külügyi bizottságában felmerült a benesi dekrétumok vizsgálatának lehetősége.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.