Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Az MSZP cáfolja az amnesztia tervét

Politikai vihart kavart a Népszabadságban pénteken napvilágot látott Medgyessy-féle programtervezet amnesztiáról szóló bekezdése. Az MSZP vezetői a hét végén cáfolták, hogy kormányra kerülésük esetén közkegyelmet hirdetnének. A Fidesz és az MDF még a gondolatát is elutasítja annak, hogy a kampányban ilyen ígéret elhangozzon.

Hírösszefoglaló
2002. 02. 11. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken a Népszabadság a szocialista miniszterelnök-jelölt jövőbeni terveit részletező írásában kiemelte: az MSZP arra is lehetőséget lát, hogy a következő ciklus közepén a kisebb bűncselekmények elkövetői közkegyelmet kapjanak.
– Demokráciákban nem szoktak kampányban börtönkapunyitást ígérni – reagált Dávid Ibolya igazságügy-miniszter, az MDF elnöke az MTI-nek.– Elgondolkodtató, kit céloz meg Medgyessy Péter. Bűnösöket akar a politikának megnyerni, a bűnösökkel akarja a társadalmat idegesíteni vagy az igazságszolgáltatásnak üzen, hogy hiába dolgoznak – tette hozzá. – Választási kampányban amnesztiát ígérni több mint hiba, ezt tenni felelőtlenség és megdöbbentő – jelentette ki Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a párt jogi kabinetjének vezetője. Hangsúlyozta: még a gondolatot is elutasítja, hogy kampányban amnesztia-ígéret elhangozzon. Kovács László, az MSZP elnöke Hajdúböszörményben, a választókerületi kampánynyitó előtt kijelentette: olyan tervezet, amely szerint a 2002–2006-os ciklus közepére elképzelhető az amnesztia, sem a szocialista párt választási programjában, sem a jogi szakmai kabinet anyagában, sem Medgyessy Péter Egyetértésben a nemzettel című programjában nem szerepel. Közölte: nem tudja, hogy a Fidesz és az MDF vezetői számára ki találta ki ezt az állítást, de az MSZP nem foglalkozik ezzel a gondolattal.
Vastagh Pál szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes, volt igazságügy-miniszter a távirati irodának úgy nyilatkozott: azon kell elgondolkodni, hogy mennyire hatékony a szabadságvesztés büntetés túlsúlya, mert az elmúlt négy év alatt a szigorú szabályozás ellenére nem csökkentek a bűncselekmények, és négyezerrel nőtt azoknak a száma, akik börtönbe kerültek.

Ez nem tisztogatás lesz, hanem az igazság kiderítése – fogalmazott Medgyessy Péter szombaton a Nap-keltében. Hozzátette: a Kaya Ibrahim-ügynek is a végére járnak, nem maradhatnak nyitva megoldatlan ügyek. A Legfőbb Ügyészség internetes honlapján a Schlecht Csaba elleni nyomozás megtagadása elleni panaszok elutasításának indokaiként a következők olvashatók: „A nyomozás során nem sikerült bizonyítani sem azt, hogy a szerződéseket valóban Kaya Ibrahim írta alá, sem pedig azt, hogy Kaya Ibrahim adataival ismeretlen személy élt vissza”. (Sz. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.