időjárás 16°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Bővül a kerékpárút-hálózat Dél-Budán

Deák Attila
2002.02.25. 00:00

A XI. kerületi képviselő-testület már 1999-ben elhatározta, hogy a következő években biztonságosan kiépített, összefüggő kerékpárút-hálózatot létesítenek Dél-Budán. Közismert: a kerékpározásnak nagy szerepe van az egészséges életmód kialakításában és a tömegsport fejlesztésében, jótékonyan csökkenti a közutak forgalmát és a környezetre nehezedő terhelést. Holland példára most azt szeretnék elérni, hogy a jövőben aki csak teheti, kerékpárral járjon a munkahelyére.

Három évvel ezelőtt építették meg a XI. kerületben az első, a mai igényeknek megfelelő, biztonságos kerékpárutat az Etele úton, a Hadak útja és a Szerémi út közötti szakaszon. E kivitelezés során mintegy 380 méter hosszan aszfalt- és 850 méter hosszan viacolorburkolat épült 2–3,6 méter szélességben. A kivitelezés bruttó költsége 29,8 millió forint volt. Ezt a szakaszt a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (Kövím), valamint a fővárosi önkormányzat támogatásával építették meg.
– A főváros ezek után már nem járult hozzá a dél-budai kerékpárút további fejlesztéséhez, így ismételten a szaktárca támogatása kellett ahhoz, hogy folytatódhassék az újabb szakaszok építése – mondta el lapunknak Szőke László MDF-es alpolgármester. Hozzátette: 2000-ben újra támogatást kaptak a minisztériumtól, s így épülhetett meg a Kőérberki út és a Budaörsi út mentén haladó, mintegy másfél kilométer hosszú, 2 méter széles aszfaltozott kerékpárút, amely a Gazdagréti lakótelep főútvonala, a Rétköz utca és az Egér út közötti szakaszon biztosította a nyugodt kerékpáros közlekedést. A kivitelezés összesen 38,1 millió forintba került.
Az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan tavaly is a kerékpárút-hálózat fejlesztése mellett döntött. Ekkor készült el az Egér úti csomópont folytatásaként 1,1 kilométer hosszan, 2 méter szélességben kialakítandó pályaszerkezettel a Kőérberki út mentén vezető újabb nyomvonal kiviteli terve A legújabb kerékpárútszakasz építése 2002. április 30-án fejeződik be, és a XI. kerületi Repülőtéri útig teszi lehetővé a kerékpárosok közlekedését. Ez a nyomvonal 36,4 millió forintba kerül, és átadása után összeköti majd a Gazdagréti lakótelepet a Kamaraerdei Ifjúsági Parkkal.
– Egy ilyen biciklitúra kitűnő sportolási lehetőség, kellemes családi kirándulás lehet a Kamaraerdőbe. A közeljövőben tervezzük a Repülőtéri úti kerékpárút-csomópontban lévő vasúti átjáró engedély szerinti módosítását, amelynek révén a kerékpárosok teljes biztonságban haladhatnak itt. Ez a kerékpárút elvezet majd ahhoz a 30 hektáros sport- és szabadidőközponthoz is, amelynek építési, kivitelezési szerződését a közelmúltban írta alá a kerület polgármestere és a MAC Kft. igazgatója. A Repülőtéri út, a 41-es villamos és a 70-es út által határolt területen, azaz az egész szabadidőparkban az önkormányzat kérésére körbe futó kerékpárutat is tervezett a beruházó – emelte ki az alpolgármester.
Az idén újabb kiviteli terv készül, amely Gazdagrét és Őrmező között teremti meg a kerékpáros közlekedést. A tervezett nyomvonal a Gazdagréti út–Rétköz utcai csomóponttól az M7-es autópálya alatt vezet a Jégcsap utca felé. A létesítendő útszakaszt és a már meglévő, Mikes Kelemen utcai kerékpárutat egy kis híd köti majd össze a Balatoni út felett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.