időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Céltámogatás helyett MSZP-s normatíva

Hírösszefoglaló
2002.02.27. 00:00

A kistelepülések ellehetetlenítéséhez vezet az MSZP terve, miszerint csökkentené az önkormányzati címzett és céltámogatást, helyette a települések normatív támogatást kapnának – mutatott rá Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke.

Ha a szocialisták hatalomra kerülnek, kevesebb lesz a címzett és céltámogatás, ezek helyett automatikus normatív támogatásokat kapnak az önkormányzatok – jelentette ki Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje tegnap egy csurgói fórumon. Hangsúlyozta azt is: csökkentik majd az önkormányzatok kormányfüggőségét, a centralizációt. A szocialista politikus ígéretet tett arra is: kormányra kerülésük esetén a szocialisták a települési önkormányzatok támogatásánál nem azok vezetőinek párthovatartozása szerint döntenek majd. Ismeretes, egy hét végi tanácskozáson a Fidesz elnöke cáfolta ezeket a vádakat. Hangsúlyozta: a támogatások 47 százalékát olyan települések kapták, amelyeknek polgármestere független, 27 százaléknyi forrást kaptak az ellenzéki vezetésű és 26 százalékot a kormánypárti vezetésű települések.
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elutasítja az olyan törekvéseket, amelyek a kistelepülések ellehetetlenítéséhez vezetnek – reagált Medgyessy kijelentéseire Gémesi György, a szövetség elnöke.
Mint mondta, az MSZP által vázolt támogatási rendszer egyértelműen a nagyvárosoknak és a nagy településeknek kedvez. Gémesi szerint ugyanis az automatikus normatív támogatás azért minősül kiemelt támogatásnak, mert a nagyobb lakosságszám miatt a normatív támogatással juttatott forrásokkal a feladatok ellátása sokkal biztonságosabb. – Míg a kistelepülések esetében a létszám miatt kevesebb a normatív támogatás, a címzett és céltámogatások csökkentésével még a fejlesztés lehetőségének esélyét is elvesztik – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Akár a kisgazdákkal is. Medgyessy Péter az MTI kérdésére Kaposváron megerősítette: a MIÉP-et és a Fideszt kivéve nem zárja ki egyetlen más párttal sem a koalíciót, így a Független Kisgazdapárttal sem. A kormányfőjelölt közlése szerint az esetleges koalíció lehetőségét a választások eredményétől teszik függővé.
– Miért zárnám ki a kisgazdákat? – kérdezett vissza. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.