időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Egymást bíráló frakcióvezetők

Munkatársainktól
2002.02.27. 00:00

Élesen bírálta az MSZP-t Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője, mert a szocialisták ismételten megakadályozták a médiatörvény módosítását, és ezzel gátolják Magyarország uniós csatlakozását. Mint mondta, a módosítás elengedhetetlen feltétele annak, hogy Magyarország le tudja zárni az uniós csatlakozási tárgyalások során az úgynevezett audiovizuális fejezetet. A politikus az utolsó ülésnap alkalmából kitért arra is: az elmúlt négy évet az MSZP obstrukciós magatartása jellemezte. Mindez azonban nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy a kétharmados törvények kivételével végrehajtsa programját – szögezte le Szájer József. Az SZDSZ magatartása kapcsán Szájer József megjegyezte: kivonulásuk érthető, hiszen a párt nagy gondban van, a kopogtatócédulák gyűjtéséhez minden képviselőre szükségük van.
– A mai nap méltó volt a Fidesz négyéves munkájához és a kormány parlamentben tanúsított magatartásához, de méltatlan volt az országhoz és a magyar Országgyűléshez – nyilatkozta Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az utolsó ülésnap végén. Megfogalmazása szerint a Fidesz-frakció ahelyett, hogy az ellenzék lehazaárulózása következtében kialakult konfliktust akarta volna megoldani, az utolsó ülésen is azon törte a fejét, miként lehet az MSZP nélkül és ellenére kétharmados törvényt módosítani. – Ezt megakadályoztuk, és bebizonyítottuk, hogy a Fidesz felfogásával ellentétben, ellenzék nélkül nem működik a parlament – szögezte le a frakcióvezető. Magyarországnak semmilyen hátránya nem származik abból, hogy a parlament nem módosította a médiatörvényt – vélte a politikus, majd hozzátette: ez nem veszélyezteti az európai uniós csatlakozást.
*
Az uniós csatlakozási tárgyalások során a kulturális és audiovizuális politikával foglalkozó fejezetet az elsők között nyitotta meg a kormány 1998 őszén. Azóta a tegnapi volt a harmadik kísérlet a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosítására. A Szalai Annamária (Fidesz) által jegyzett képviselői önálló indítvány áttekinthetőbbé teszi a média fogalomkörét, módosítja a műsorszolgáltatás, a reklám és a támogatás egyes részfogalmait, illetve megjelenne a közvetlen ajánlat is. Szigorúbban szabályozná a műsorszámok kategóriába sorolását és műsorszerkezeti kvótákat is bevezetne a kereskedelmi és a közszolgálati televíziókra vonatkozóan. A javaslat kitér a műsorszétosztás szabályozására, a műsorszerkezeti követelmények meghatározására, a kiskorúak védelmének szigorúbb, az európai uniós irányelveknek megfelelő módosítására. Így az a program, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása csak este 11 óra és reggel öt óra között vetíthető le, megfelelő jelzés feltüntetésével.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.