Kinevezte az Élelmiszer-biztonsági Hivatal (ÉBH) vezetőjét Vonza András agrárminiszter. Bánáti Diána, aki eddig a Központi Élelmiszer-tudományi Intézet főigazgatói tisztét töltötte be, tegnap vette át a kinevezést Vonza Andrástól.
A miniszter kiemelte: a biztos elsődleges célja az ÉBH működésének megszervezése, az intézet feladata pedig a fogyasztók egészségének magas szintű védelme lesz.
Bánáti Diána azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszer-biztonság kérdéskörét a szakértők a kockázatelemzés módszerével közelítik meg. Felmérik, illetve megbecsülik az egyes kockázati tényezőket, és ha valamely ponton kockázatosnak ítélik a termelést vagy a termék előállítását, javaslatot tesznek annak kezelésére, továbbá ha egyes élelmiszer-biztonsági szempontból kényes események bekövetkeznek, akkor tájékoztatják a fogyasztókat a veszélyek elkerülésének lehetőségéről.
Hamarosan feláll a magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal – mondta Vonza András aki közelebbi határidőt nem nevezett meg. A témában jövő héten négynapos páneurópai konferencia kezdődik Budapesten a FAO és a WHO égisze alatt.
A rugalmassági megoldások jelenthetik a megoldást a magas és ingadozó energiaárakra
