időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Mádl a listavezető

2002.02.26. 00:00

Mádl Ferenc köztársasági elnök átvette a politikusi rokonszenvlista vezető helyét Dávid Ibolya igazságügy-minisztertől, az MDF elnökétől – derül ki a Tárki–Századvég legfrissebb elemzéséből. Martonyi János külügyminiszter viszont továbbra is őrzi „dobogós”, harmadik helyét. Az ország negyedik legrokonszenvesebb politikusa változatlanul Pokorni Zoltán Fidesz-elnök, akit Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje követ a sorban. Kovács László szocialista pártelnök a hatodik, míg Orbán Viktor miniszterelnök a hetedik a listán.
A legkevésbé rokonszenves politikusok sorrendjében sem tapasztalható jelentős változás: csökkenő sorrendben továbbra is Pintér Sándor, Csurka István és Torgyán József zárja a listát.
Arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen a következő kormány miniszterelnökeként, az emberek többsége továbbra is Orbán Viktort nevezi meg. A jelenlegi miniszterelnök mellett a kérdésre válaszolók 39 százaléka, Medgyessy mellett 31 százalék áll ki. További jelentős változás, hogy miközben Orbán Viktort a Fidesz–MDF-lista szavazóinak 91 százaléka tartja a következő kormány kívánatos miniszterelnökének, addig az MSZP szavazóinál a Medgyessy Pétert említők aránya 70 százalék. A miniszterelnöki alkalmasság megítélését tekintve kiegyenlítettek a vélemények: a válaszolók 40-40 százaléka véli Orbán Viktort, illetve Medgyessy Pétert megfelelőnek a posztra.
Egy másik közvélemény-kutató, a Szonda Ipsos felmérése azt mutatja: az első helyen Mádl Ferenc és Dávid Ibolya osztozik, míg a harmadik legnépszerűbb politikus Martonyi János. A negyedik Medgyessy Péter, akinek kedvezőbb a megítélése, mint vetélytársáé, Orbán Viktoré. A szocialista miniszterelnök-jelölt 57 pontot kapott, míg a jelenlegi kormányfő 49 pontot. A mindkettejükről véleményt formálók 48 százalékának a szocialisták kormányfőjelöltje, 35 százalékának a jelenlegi miniszterelnök rokonszenvesebb – írja a Szonda Ipsos.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.