időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Mádon megégett egy kisfiú

Simits Timea
2002.02.16. 00:00

Súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy hároméves kisgyerek tegnap a Zemplén megyei Mád községben – tájékoztatta lapunkat Tómán József főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.
A kisfiú házuk kertjében játszott, miközben édesapja a gazt égette. A gyerek felkapaszkodott egy fa ágára, ahonnan az égő aljnövényzetbe esett. A kicsit mentőhelikopterrel szállították a miskolci megyei kórház égési osztályára. Állapotáról Csiba Gábor, a kórház igazgatója számolt be lapunknak: testfelületének 75 százaléka égett meg, valamint légúti égési sérüléseket szenvedett. Állapota súlyos, életveszélyes. Az orvosok elsődleges célja az életfunkciók fenntartása, a folyadék pótlása, ezenkívül antibiotikummal kezelik a fertőzések elkerülése végett.
A megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a baleset körülményeit és az apa felelősségét a Szerencsi Rendőrkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja.
Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője lapunknak elmondta: a korán jött tavaszias melegnek és csapadék nélküli időjárásnak köszönhetően országszerte gyakoriak a bozóttüzek. Ilyen száraz és szeles időszakokban naponta akár 300-350 riasztás is érkezik a tűzoltóegységekhez.
Csütörtökön például az országban összesen 211 helyre vonultak ki a tűzoltók, túlnyomórészt bozóttüzekhez – csak Borsod megyében 39 esetben. A szeles időben elegendő egy eldobott cigarettacsikk, és máris kész a baj. A jellemző okok között szerepel az is, hogy családi vagy hétvégi házak kertjében történő gaz égetése közben a szél miatt a tűz átterjed a szomszédos – sok esetben felügyeletlen – telekre, ahol a száraz aljnövényzet pillanatok alatt meggyullad.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.