időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Református zsinati választási körlevél

Jezsó Ákos
2002.02.21. 00:00

A Magyarországi Református Egyház zsinata tegnapi ülésén választási körlevelet, valamint új nyugdíjtörvényt fogadtak el a résztvevők. <br/>

Felolvassák az ország összes református templomában a vasárnapi istentiszteleten a református egyház zsinatán elfogadott választási körlevelet. A Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke és Kálmán Attila, a zsinat világi elnöke által aláírt dokumentum szerint az egyház arra kéri tagjait, hogy környezetükben ne engedjék eldurvulni a választási küzdelmet, igyekezzenek minél jobban megismerni a különböző pártprogramokat, és feltétlenül menjenek el szavazni mindkét fordulóban. Mint olvasható: „Fontos egy-egy országgyűlési képviselő személyi alkalmassága is, még fontosabb azonban, hogy melyik pártot képviseli. Ugyanis a győztes párt és szövetségesei fogják az országot vezetni a következő négy évben.” A zsinat tagjai három pontban foglalták össze azokat a főbb elveket, amelyek alapján a híveket a voksolásra buzdítják. Az ajánlat szerint „olyan pártot támogassanak szavazataikkal, amelyek a gyakorlatban is bizonyították már, hogy egyszerre tudnak figyelni a családi kisközösségtől az egész magyarságon keresztül az európaiságra is”. Leszögezik: „fontosak számunkra az egyházunk által is képviselt nemzeti értékek”, és felszólítják a híveket, hogy azokat támogassák, akiknek „komoly esélyük van arra, hogy elérjék a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázaléknyi szavazatot”. Tegnap új nyugdíjtörvényt fogadtak el. Eszerint az egyházi választások után 70 évesen nyugdíjazzák a lelkészeket és a püspököket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.