időjárás 15°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Száz kiállító tizenegy országból

Gulyás J. Attila
2002.02.18. 00:00

Tizenegy országból több mint száz kiállító mutatkozott be a hét végén a kaposvári turisztikai kiállításon és beszállítói vásáron. A rendezvény tanácskozásán Budai Zoltán, a gazdasági tárca helyettes államtitkára adott összegzést a turizmus 2001. évi eredményeiről, majd a befektetők képviselői, Skultéti Vilmos, az ITDH vezérigazgatója, Bartha E. Gyula, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. ügyvezetője és Becskeházi Attila, a beszállítói központ igazgatója vázolta fel azokat a terveket, amelyek rövid távon is megduplázhatják a turizmus bevételeit. A projektekhez való hozzájutás szükségességét hangsúlyozták az ITDH vezetői, és fontosnak tartották a turisztikai klaszterek megvalósítását. Az ország 2,5 millió lakosát képviselő Megyei Jogú Városok Szövetsége idegenforgalmi bizottsága a turizmus új szereplőjeként ugyancsak számot vetett a teendőkkel. Tanácskozásukon nem volt vita arról, hogy mivel „egyedül nem megy”, a turizmus fejlesztése során is térségi, város környéki és kisrégiós szemléletre van szükség. Halaszthatatlan a turisztikaivonzerő-leltár elkészítése.
*
Bogláron Herényi Károly országgyűlési képviselő nyitotta meg a „vendégvárók iskolájának” tanévét a hét végén. A Balaton Fejlesztési Tanács 7,2 milliós és a helyi önkormányzat 800 ezer forintos támogatásával tandíjmentes kurzust szerveztek azok számára, akik már évtizedek óta a turizmusból élnek, rendszeresen fogadnak hazai és külhoni vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.