Minden aggály nélkül fogyasztható a magyar csirke, mert a honi csirkeágazat minősítési rendszere nagyon szigorú. Ismerjük a vágás előtt álló csirke teljes „előéle-tét”, tudjuk „kik a szülei”, hol keltették, hol nevelték, és tudjuk hol készült az a takarmány, amivel etették, a vágás pedig csak akkor kezdődhet, ha azt az állatorvos jóváhagyja – magyarázta Szép Imre, a Baromfi Terméktanács (BT) elnöke a szervezet tegnapi tájékoztatóján.
A hazai takarmányok nem tartalmaznak állati eredetű zsírt és fehérjét, nem használnak készítésüknél újrafeldolgozott étolajat sem. Előbbi intézkedés a BSE, utóbbi a dioxinjárvány miatt született – mondta az elnök. Daubtner Dóra, az agrártárca főtanácsosa hozzátette: az importszállítmányok mindegyikét ellenőrzés alá vetik, kivéve azokat, amelyek olyan papírokkal érkeznek, amelyek megfelelnek hazai előírásainknak, és azt a küldő ország szakhatósága igazolja.
A főtanácsos kérdésre elmondta, a cloranphenicollal szennyezett készítmények is hivatalos papírokkal érkeztek az országba, az importáló országokat, illetve az importot bonyolító cégek nevét nem volt hajlandó elárulni, így az sem derült ki, hogy a szennyezett szállítmányok az EU-val kötött négy nullás megállapodás keretén belül importálható 16 ezer tonna baromfi részeként érkezett e Magyarországra.
A hatóság összesen 40 tonna csirkeszállítmányt foglalt le 26 tételben, amit meg is semmisítettek. A keletkezett piaci zavarok feloldására az agrártárca 300 milliós exporttámogatást nyújt a baromfiágazatnak, amely négyezer tonna baromfihús kivitelét teszi lehetővé unión kívüli országokba.
Ronnie O’Sullivan elvesztette a 137 milliót érő frémet
