időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Több száz halott a vonattűzben

Grimm Balázs
2002.02.21. 00:00

Legalább 342 ember halt meg egy vonattűzben Egyiptomban. A tűz oka egyelőre ismeretlen, csak annyi biztos, hogy a Kairóból Luxorba tartó személyvonaton túl sok utas zsúfolódott össze. <br/>

Egyiptomi hivatalos közlések szerint legkevesebb 342 ember – köztük több gyermek – halt meg abban a vonattűzben, amely a Kairó és Luxor között közlekedő zsúfolt személyvonaton ütött ki tegnap reggel – adta hírül a BBC. Az egyiptomi állami vasút illetékesei szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a négyszázat.
A vonat tizenegy kocsijából tíz kiégett, miután a szerelvény Kairótól hetven kilométerre délre kigyulladt. A vonat vezetője nem vette észre, hogy a szerelvény lángokban áll, ezért folytatta az utat még körülbelül hat kilométeren keresztül, míg végül al-Ayyat városánál megállt. Sokan akkor vesztették életüket, amikor a még mozgó vonatról próbáltak leugrani, több ember pedig az ablakokra szerelt fémrácsok miatt lett a lángoló szerelvény fogja. A mentőegységek a környéken lakókkal együtt lapzártánk időpontjában is megfeszített erőkkel dolgoztak, túlélők után kutatva az elszenesedett holttestek között. Hatvanöt sérültet a környékbeli kórházakba szállítottak. A BBC információi szerint az elhunytak és a sérültek mindannyian egyiptomiak. A tűz oka egyelőre ismeretlen: elképzelhető, hogy elektromos rövidzárlat okozta, bár a rendőrség feltételezése szerint valószínűbb, hogy egy ételmelegítésre használt gázpalack robbant fel. Amint a BBC helyi tudósítója rámutatott, Egyiptomban megszokott dolog, hogy az utasok a vonatokon kempingfőzőkkel melegítik meg az útra hozott ételt, vagy akár főznek is a hosszú út idején.
A zsúfolásig megtelt vonat az öt napig tartó dél-egyiptomi Bairam fesztiválról szállította utasait. Az ezerötszáz férőhelyes szerelvényen több mint háromezer utas zsúfolódott össze. A hasonló zsúfoltság az egyiptomi vonatokon megszokott dolog, amelynek következtében rendre súlyos balesetek történnek.
A szerencsétlenül járt vonaton nem utaztak európai, így magyar turisták sem – tájékoztatta lapunkat a Külügyminisztérium.

Az elmúlt évek legsúlyosabb vasúti katasztrófái
1994. szeptember 22. – Háromszáz halálos áldozata volt az angolai Tolunda város közelében történt vonatszerencsétlenségnek.
1995. augusztus 20. – Az indiai Agra város közelében történt vasúti szerencsétlenségben több mint 300 ember halt meg.
1998. február 14. – Kamerunban, a főváros pályaudvarán egy olajszállító tehervonat kigyulladt, és összeütközött egy másik vonattal, legkevesebb 220 ember meghalt.
1999. augusztus 2. – Indiában, az ország keleti részében két szerelvény egymásba rohant, 285 ember meghalt, 312 megsebesült.
(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.