Edina 2024. február 26.
logo

Tovább mérséklődnek a kamatok

Barát Mihály
2002.03.01. 00:00

Kamatcsökkentési hullámot indíthat el a bankoknál a használt lakások vásárlására is kiterjesztett tízszázalékos állami támogatás. A szerdai kormánydöntésre reagálva az FHB már bejelentette, hogy mérsékli egyes lakáshiteleinek kamatait.

Mától lényeges változások lépnek életbe a lakástámogatási rendszerben: a kormány döntése értelmében a használt lakások vásárlásához immár tíz- százalékos kamattámogatást nyújt az állam, ami fellendítheti a használt ingatlanok, ezen keresztül pedig az új lakások piacát is. A használt lakásokhoz nyújtott kamattámogatással együtt a kormány húszéves garanciát ad a lakásvásárlásokra, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt a mindenkori kamat, plusz a kezelési költség legfeljebb hat százalék lehet. Ezen túlmenően a jövőben kedvezményes kamatozású kölcsönöket lehet felvenni a lakásfelújítás szélesebb körére is.
A lakástámogatási rendszer az elmúlt években látványos eredményeket produkált: a négy évvel ezelőtti, húsz százalék fölötti átlagos kamatszint mára öt százalék körülire mérséklődött. A bankok által kihelyezett lakáscélú kölcsönök állománya 2000-hez képest több mint kétszeresére, 139 milliárd forintra emelkedett.
A szerdán bejelentett kormánydöntésre azonnal reagáltak a hitelintézetek: a Földhitel- és Jelzálogbanknál (FHB) a használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére felvehető hitel kamata – ötévente változó kamatozással – 4,5 százalékra csökken, a kezelési költséggel együtt pedig 6 százalékra. Az évente változó kamatozású konstrukciónál a kamat – a másfél százalékos kezelési költséggel együtt – 7,4 százalékra csökken. Az új lakások vásárlására és építésére felvehető hitel kamata – házaspároknak és a gyermeküket egyedül nevelőknek – továbbra is 2,9 százalék, amihez másfél százalékos kezelési költség járul. A jelzálogbank ügyfeleinek a jövőben is lehetőségük lesz a futamidő első három évében a csökkentett összegű törlesztésre.
A támogatott lakáskölcsönök az FHB értékesítési partnereinél – Kereskedelmi és Hitelbank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, Inter-Európa Bank, Magyar Külkereskedelmi Bank, Konzumbank, Erste Bank, takarékszövetkezetek, Allianz Hungária Biztosító, Fundamenta Lakás-takarékpénztár (lakás-előtakarékossággal kombinálva) – is igényelhetők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.