Diplomaták borkóstolója Budafokon

Budafokon, a szőlő és bor földjén tavaly óta jeles vendégeknek is bemutatják a helyi borkereskedelmi nagyvállalatok és a jelentősebb családi vállalkozások az elkövetkezendő időben forgalomba kerülő boraikat. Az új bor bemutatásának ünnepén idén közel húsz nagykövetség diplomatái látogatták meg a muzeális ágakkal, értékes, faragott díszhordókkal rendelkező budafoki pincészeteket, majd megkóstolták a frissen palackozott borokat a XXII. kerületi városháza dísztermében.

2002. 03. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budafok már több mint 120 éve nevezetes borkereskedelmi központjává vált a fővárosnak. A Mária Terézia korában Promontorba telepített sváb kőbányászok és vincellérek tevékenysége révén mintegy száz kilométernyi pincerendszer alakult ki a település dombjai alatt, amelyből ma is közel harmincezer méternyi pincejáratot használnak borok tárolására és érlelésére. Már a századfordulótól kezdve ide futottak be az ország jelentős borvidékeiről a kiváló nedűket szállító teherjárművek, és jelenleg is itt palackozzák és tárolják a teljes magyar borkészlet 20-25 százalékát. Az újólag palackozott borokat tavaly óta ünnepi körülmények között mutatják be Budafokon az alkalomra meghívott illusztris vendégeknek.
– Az idei évben azért hívtuk meg az európai diplomácia képviselőit a rendezvényre, mert a budafoki pincészetek bemutatása mellett ezúton is szeretnénk elérni, hogy a magyar bor visszaszerezze régi hírnevét a világban – közölte Szabolcs Attila kerületi polgármester.
Németh Zsolt helyi országgyűlési képviselő és külügyi államtitkár a rendezvény fővédnökeként köszöntötte a megjelent vendégeket.
– Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen szép kerületünk van a föld felett és a föld alatt egyaránt – emelte ki a képviselő, aki emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy éppen 65 évvel ezelőtt látogatta meg a későbbi XII. Pius pápa az egyik budafoki pincét, hogy megáldja az ottani Szent István-hordókban tárolt nedűt.
– Az egykori esemény is arra figyelmeztet minket, hogy a színe, az illata, az íze és az ebből fakadó harmónia mellett a bornak nagyon fontos összetevője az áldás is, hogy életet adó erőt nyújthasson az embereknek – hangsúlyozta az államtitkár.
A XXII. kerületi borászatokat Márkus Pál, a százesztendős Soós István Borászati Középiskola igazgatója mutatta be a vendégeknek. Az igazgató beszélt az 1948-ban a magyar borkivitel céljára alapított Hungarovin jogutódjaként létrejött Henkell és Söhnlein Hungária Kft., a Budafok központjában a XIX. század vége óta működő palackozók és pincészetek összefogásával alapított Promontor Bor Rt. tevékenységéről, a Kőnig-pincéről és a Lics-pincéről, mint a régi borászcsaládok hagyományaira alapozva létrehozott családi vállalkozásokról, a minőségi borok szállítójaként ismertté vált Vinárium Kft.-ről, valamint a helyi borászati szakközépiskoláról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.