Jeles napjaink között a húsvét az egyik legszebb és legnagyobb ünnep. Évszázadok óta őrizzük az ünnepkörhöz tartozó hagyományokat. A locsolkodás, a tojásfestés a mai napig sem ment ki a divatból. A családoknál a megszokott ételek kerülnek az asztalra. Sonkát, tojást és kalácsot szívesen eszik mindenki – sokan talán még a fogyókúrájukat is felfüggesztik ezekben a napokban.
A vendégváró háziasszonyok szívesen használnak fel új ötleteket is a konyhai hadműveletekben. Sonka nagyon sokféle kapható, már nem csak disznóhúsból, hanem pulykából is készítenek formás példányokat, ezek könnyebben emészthetők. Aki viszont sonkalében szeretné megfőzni a tojásokat, mindenképpen a hagyományos, füstölt sonkát válassza. Sok helyütt a házilag sütött kalácsban „tálalják” a főtt tojásokat, lyukakat fúrva a még nyers tésztába, s ezekbe kerülnek a tojások.
A báránypecsenye is jellegzetes húsvéti étel. A báránycomb készülhet töltve, tésztában sütve, rozmaringgal, citrommal ízesítve, a báránybordák tésztaköpenyben nagyon tetszetősek, báránylapockából tárkonyos báránylevest szoktak készíteni, borjújavából pedig zsályalevéllel megszórt szeleteket. Érdemes azonban zöldségekkel variálni az ünnepi menüt, hogy még változatosabb, egészségesebb, finomabb legyen. A felszeletelt sonka mellé a frissen reszelt tormán, mustáron kívül majonézes zöldborsót, franciasalátát is lehet tálalni. Jól kiegészíti a tojást és a sonkát a sajt, a túró is.
Az ünnep után megmaradt sonkából, tojásból újabb ételeket lehet készíteni. Nagyon finom például a ledarált sonkából készített fasírt. A tojást összetörve, fűszerekkel ízesítve pástétomként lehet kenyérre kenni.
A hagyományos húsvéti ételek közé tartozik a rétes. Készülhet meggyel, túróval, mákkal, káposztával, a legjellegzetesebb azonban a tökös-mákos változat, amiben gyalult tök és mák együtt szerepel töltelékként a rétestésztában.
A bárányételekhez száraz rozébor, az édességek mellé desszertbor vagy félédes pezsgő illik. Gyerekeknek soha ne kínáljunk alkoholt, inkább frissen kicsavart narancs levével vagy ásványvízzel oltsák szomjukat.
Dinnyéseket bírságolt a fogyasztóvédelem
