Húsvéti vendégvárás

Rácz Judit
2002. 03. 30. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeles napjaink között a húsvét az egyik legszebb és legnagyobb ünnep. Évszázadok óta őrizzük az ünnepkörhöz tartozó hagyományokat. A locsolkodás, a tojásfestés a mai napig sem ment ki a divatból. A családoknál a megszokott ételek kerülnek az asztalra. Sonkát, tojást és kalácsot szívesen eszik mindenki – sokan talán még a fogyókúrájukat is felfüggesztik ezekben a napokban.
A vendégváró háziasszonyok szívesen használnak fel új ötleteket is a konyhai hadműveletekben. Sonka nagyon sokféle kapható, már nem csak disznóhúsból, hanem pulykából is készítenek formás példányokat, ezek könnyebben emészthetők. Aki viszont sonkalében szeretné megfőzni a tojásokat, mindenképpen a hagyományos, füstölt sonkát válassza. Sok helyütt a házilag sütött kalácsban „tálalják” a főtt tojásokat, lyukakat fúrva a még nyers tésztába, s ezekbe kerülnek a tojások.
A báránypecsenye is jellegzetes húsvéti étel. A báránycomb készülhet töltve, tésztában sütve, rozmaringgal, citrommal ízesítve, a báránybordák tésztaköpenyben nagyon tetszetősek, báránylapockából tárkonyos báránylevest szoktak készíteni, borjújavából pedig zsályalevéllel megszórt szeleteket. Érdemes azonban zöldségekkel variálni az ünnepi menüt, hogy még változatosabb, egészségesebb, finomabb legyen. A felszeletelt sonka mellé a frissen reszelt tormán, mustáron kívül majonézes zöldborsót, franciasalátát is lehet tálalni. Jól kiegészíti a tojást és a sonkát a sajt, a túró is.
Az ünnep után megmaradt sonkából, tojásból újabb ételeket lehet készíteni. Nagyon finom például a ledarált sonkából készített fasírt. A tojást összetörve, fűszerekkel ízesítve pástétomként lehet kenyérre kenni.
A hagyományos húsvéti ételek közé tartozik a rétes. Készülhet meggyel, túróval, mákkal, káposztával, a legjellegzetesebb azonban a tökös-mákos változat, amiben gyalult tök és mák együtt szerepel töltelékként a rétestésztában.
A bárányételekhez száraz rozébor, az édességek mellé desszertbor vagy félédes pezsgő illik. Gyerekeknek soha ne kínáljunk alkoholt, inkább frissen kicsavart narancs levével vagy ásványvízzel oltsák szomjukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.