Importkorlátozás Romániában

Szorítóprésbe került a román kormány: a hústermelők drasztikus vámemelést, a feldolgozók pedig ennek ellenkezőjét, erőteljes vámtételcsökkentést szorgalmaznak. A jelek szerint a kabinet a termelőknek enged, s a hét folyamán a baromfi-, a második fél évben pedig a sertéshús importvámját növeli. A döntés főként a magyarokat, a román piac legfőbb szállítóit érintené hátrányosan.

Hommer Tibor
2002. 03. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korlátozni kívánja Románia a baromfi- és a sertéshús importját – idézték helyi lapok Mihai Lungut, a bukaresti agrártárca államtitkárát. Szavai szerint a kormány még ezen a héten megemeli a baromfihús húszszázalékos importvámját, s hasonló döntést hoz a sertéshús behozatalára is a második fél évben.
Az államtitkár közlése felborzolta a feldolgozók kedélyét. A cégek a frissen megalakított Román Hússzövetségbe tömörülve azt szorgalmazzák, hogy a kormány egységesen 10 százalékra csökkentse a húsfélék vámját. A szövetség tagjai azt állítják: kilogrammonként 100 forintos veszteség éri a feldolgozókat, ha román termelőktől vásárolnak sertéshúst. A szövetség alelnöke, Radu Timis egyenesen úgy fogalmazott az Evenimentul Zilei napilapnak, hogy „a román sertéshús sokkalta drágább az importtermékeknél, nem beszélve arról, hogy a minősége is nagyon rossz”. A Román Hússzövetség javaslatával egyébként a helyi termelők mellé állt, hiszen szorgalmazzák azt is, hogy az egységes, tízszázalékos vámból a kormány hozzon létre olyan alapot, amelyből a helyi zootechnológia korszerűsítését támogatja.
Az agrártárca államtitkára, Mihai Lungu azonban elutasította a szövetség javaslatát azt hangoztatva, hogy a kormányzat határozottan a termelők pártjára kíván állni, és megvédi a belső piacot az importtermékektől. Azt nem közölte ugyanakkor, hogy a korábbi, negyvenöt százalékos szintre emelik-e újra a két inkriminált húsféle vámtételét, de sajtóhírek szerint a vám felső határát harminc százalékban kívánják megállapítani. Az államtitkár azt is értésre adta, hogy a helyi termelőket azért kívánja vámmal védeni a kormányzat, hogy javítsa a hazai és a külföldről származó húsfélék arányát. A baromfihús esetében egészen pontosan azt mondta Mihai Lungu, hogy a belső piacról származó termékek részarányát nyolcvan százalékra kívánják növelni a jelenlegi negyven helyett.
Az erre a hétre várható vámdöntésről a húsfeldolgozó társaságok alkotta Román Hússzövetség azt közölte: az továbbra sem ösztönzi majd a helyi termelőket arra, hogy piac- és versenyképes termékek előállítására törekedjenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.