Mélyebben kell a háziasszonyoknak a zsebükbe nyúlniuk az idei húsvéti menü alapanyagainak beszerzésekor. Ilyenkor március végén, április elején a legmagasabbak a fogyasztói piacok termékeinek árai. A zöldségek és a gyümölcsök tárolása ugyanis jelentős költségekkel jár, a primőr termékek esetében pedig a termelők által eddig kifizetett fűtésdíjak indokolják áremelést.
A káposztafélék ára az ilyentájt megszokottnál is magasabb, például a kelkáposzta esetében Budapesten 268–398 forintot is elkérnek kilogrammonként, de a fejes káposztáért is többet kell fizetni, mint tavaly: a legjellemzőbb árak 120–150 forint/kilogramm között ingadoznak. Így a hazai konyhákban ilyenkor szokásosan készített töltött káposzta is drágább lesz majd.
A karfiol szinte az egyetlen zöldség, amelynek ára lényegesen kedvezőbb, mint tavaly ilyenkor volt. 200–240 forint/kilogramm között már kiváló minőségű árut lehet vásárolni. A gyökérzöldségek közül a sárgarépa és petrezselyem ára az utóbbi egy hónapban alig változott: a sárgarépa 98–128 forint/kilogramm, míg a petrezselyem 240–398 forintba kerül kilogrammonként. A zeller ára jelentősen emelkedett. A legjellemzőbb ár – minőségtől függően – 298–398 forint között alakul.
A primőr termékek ára hétről hétre ingadozik, az egyik hét végéről a másikra akár 30-40 százalékos árcsökkenések vagy -emelkedések lehetnek. A kígyóuborka ára a hét végére tovább mérséklődhet, várható ára 200–250 forint/kilogramm lehet. A zöldpaprika darabja 60–90 forint, kilogrammonként pedig 650–850 forintot is elkérhetnek a kereskedők. A paradicsom ára nagymértékben függ a minőségtől és a fajtától is. A legolcsóbb paradicsomot 448 forint/kilogrammért, a legdrágább fürtös paradicsomot 780 forintért kínálták Budapesten az elmúlt héten.
Az utóbbi hetekben szűkül a gyümölcskínálat. Az almafajták közül elsősorban Idared, golden, jonatán és Granny Smith fajtákat kínálnak, fajtától és minőségtől függően 98–298 forint/kilogrammért.
Változik az autópálya-matrica ára
