Sugárzik-e a mikrosütő?

Rácz Judit
2002. 03. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a mikrohullámú sütők megjelentek a hazai üzletekben, divattá vált vásárolni őket. Sok háztartásban a modern életstílus jelképének tekintették őket, arra gondoltak, ezentúl főzni sem kell, csak betesznek valamit a mikróba, s vége a háztartási munkáknak. Aztán kiderült: ez csak egy új – bár kétségkívül hasznos – felszerelési tárgy a konyhában, de nem helyettesíti a gáztűzhelyet hosszú távon. A mikrótulajdonosok a kezdeti lelkesedés után azt tapasztalhatták, hogy az elnevezése is félrevezető, hiszen sütni tulajdonképpen nem is tud, legfeljebb grillhúst, ha van benne ilyen fűtőbetét. A mikró a melegítésben nagy mester. Az egészséges táplálkozást szolgálja, mert egyenletesen melegíti át az ételt, nem égeti oda – bár az is igaz, hogy a felületén nem alakít ki keményebb, étvágygerjesztően ropogós réteget.
Mióta felröppent a hír, hogy a mikrohullámú sütő káros sugarakat bocsát ki, megingott a bizalom e legújabb kori konyhai eszközben. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatója szerint a mikró használata ártalmatlan, árnyékolás gondoskodik arról, hogy ne jusson ki belőle egészségre káros sugárzás. Az árnyékolás azonban csak akkor igazi, ha a mikró ajtaja tökéletesen zár, a kapcsai nincsenek kilazulva. Éppen ezért nem szabad az ajtó szerkezetét átalakítani, a sütőt nyitott ajtóval használni. Arról is meg kell győződni, nincs-e szennyeződés a zárófelületen, hiszen az is akadályozhatja a tökéletes záródást.
Érdemes figyelmesen elolvasni a készülékkel együtt kapott használati utasítást. Fontos szabály: nem szabad fém- vagy fémet is tartalmazó edényben ételt tenni a mikróba. A mikrohullám nem hatol át a fémen, az ételt nem melegíti fel, viszont a fémbe ütközve szikraképződést okoz. Ez rongálja, sőt használhatatlanná teszi a készüléket. Fémszállal díszített üveg- vagy kerámiaedényben való ételmelegítéssel se kísérletezzünk. Zárt üveget, vákuumcsomagolású ételt, egészben nyers tojást sem lehet a mikróba tenni, mert a belső nyomás növekedése miatt felrobbanhatnak. Ha ezeket a tilalmakat figyelembe vesszük, nem lesz gond a működésével. Hogy minél tökéletesebben szolgáljon, néhány alapszabályt érdemes betartani. Az elkészítendő étel sűrűségétől és mennyiségétől függ, mennyi ideig legyen bent a mikróban – ezt külön táblázatról leolvashatjuk. Amíg az étel készül, többször kevergessük meg, így a hőmérséklet egyenletesen eloszlik, a sütési idő csökken. Az egy darabban készülő ételt – például egész csirkét, csirkecombot – érdemes közben megfordítani. Az almát, paradicsomot, virslit s más bőrös-héjas ételt villával szurkáljuk meg, mielőtt a mikróba tesszük, hogy a gőz eltávozhasson, a bőr vagy héj ne pukkadjon szét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.