Amikor a mikrohullámú sütők megjelentek a hazai üzletekben, divattá vált vásárolni őket. Sok háztartásban a modern életstílus jelképének tekintették őket, arra gondoltak, ezentúl főzni sem kell, csak betesznek valamit a mikróba, s vége a háztartási munkáknak. Aztán kiderült: ez csak egy új – bár kétségkívül hasznos – felszerelési tárgy a konyhában, de nem helyettesíti a gáztűzhelyet hosszú távon. A mikrótulajdonosok a kezdeti lelkesedés után azt tapasztalhatták, hogy az elnevezése is félrevezető, hiszen sütni tulajdonképpen nem is tud, legfeljebb grillhúst, ha van benne ilyen fűtőbetét. A mikró a melegítésben nagy mester. Az egészséges táplálkozást szolgálja, mert egyenletesen melegíti át az ételt, nem égeti oda – bár az is igaz, hogy a felületén nem alakít ki keményebb, étvágygerjesztően ropogós réteget.
Mióta felröppent a hír, hogy a mikrohullámú sütő káros sugarakat bocsát ki, megingott a bizalom e legújabb kori konyhai eszközben. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tájékoztatója szerint a mikró használata ártalmatlan, árnyékolás gondoskodik arról, hogy ne jusson ki belőle egészségre káros sugárzás. Az árnyékolás azonban csak akkor igazi, ha a mikró ajtaja tökéletesen zár, a kapcsai nincsenek kilazulva. Éppen ezért nem szabad az ajtó szerkezetét átalakítani, a sütőt nyitott ajtóval használni. Arról is meg kell győződni, nincs-e szennyeződés a zárófelületen, hiszen az is akadályozhatja a tökéletes záródást.
Érdemes figyelmesen elolvasni a készülékkel együtt kapott használati utasítást. Fontos szabály: nem szabad fém- vagy fémet is tartalmazó edényben ételt tenni a mikróba. A mikrohullám nem hatol át a fémen, az ételt nem melegíti fel, viszont a fémbe ütközve szikraképződést okoz. Ez rongálja, sőt használhatatlanná teszi a készüléket. Fémszállal díszített üveg- vagy kerámiaedényben való ételmelegítéssel se kísérletezzünk. Zárt üveget, vákuumcsomagolású ételt, egészben nyers tojást sem lehet a mikróba tenni, mert a belső nyomás növekedése miatt felrobbanhatnak. Ha ezeket a tilalmakat figyelembe vesszük, nem lesz gond a működésével. Hogy minél tökéletesebben szolgáljon, néhány alapszabályt érdemes betartani. Az elkészítendő étel sűrűségétől és mennyiségétől függ, mennyi ideig legyen bent a mikróban – ezt külön táblázatról leolvashatjuk. Amíg az étel készül, többször kevergessük meg, így a hőmérséklet egyenletesen eloszlik, a sütési idő csökken. Az egy darabban készülő ételt – például egész csirkét, csirkecombot – érdemes közben megfordítani. Az almát, paradicsomot, virslit s más bőrös-héjas ételt villával szurkáljuk meg, mielőtt a mikróba tesszük, hogy a gőz eltávozhasson, a bőr vagy héj ne pukkadjon szét.

Eltűnt pásztói nőt keres a rendőrség