Kincsek a Dunából

A legkedveltebb folyami hal a barokk Pest-Budán a viza volt. Már 1230-as írásos emlékeink is említik ezt a halfajtát, amelyet édes húsa miatt kedveltek. II. Lajos állítólag a vizakaviárt szerette a legjobban.

Osgyán Edina
2002. 06. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétféle halárusítási rendszer működött a középkorban. A mészárosok a polgári céheken belül tevékenykedtek, míg a halászok királyi szolgáltatóknak minősültek. Ez annyit jelentett, hogy kötelező volt rendszeresen halat szállítaniuk a királynak, böjt idején pedig a legszebb halkínálattal lepték meg az uralkodót. A halászok és a mészárosok között nagyon nagy konkurencia alakult ki, elsősorban a böjtös időszakokban.
A török hódítás idején is fontos volt a Duna halállománya. Evlija Cselebi török utazó a legkiválóbb budai ételek között, a fehér cipókenyér és a friss vajjal főzött piláf mellett felsorolja a pörkölt pontyot, a rántott süllőt és a kárászlevest is.
A legkedveltebb folyami hal a viza volt. Már 1230-as írásos emlékeink is megemlítik ezt a halfajtát, amelyet édes húsa miatt kedveltek. II. Lajos állítólag legjobban a vizakaviárt szerette. A viza hólyagját folyékony élelmiszerek csomagolására is használták, így például mandulás sajtot töltöttek bele. 1746-ban a Vizás családnévként is megjelent Magyarországon, a „vizafogó” pedig helységnévként, ma a főváros XIII. kerületének része. A viza egyébként a Kaszpi-tengerben és a Fekete-tengerben honos, és évente kétszer – novemberben és február végén – úszott fel a Duna magyarországi szakaszára.
A vizafogás ünnep volt Budán és Komárom mellett is, ahol a halfajta gyakran előfordult. 1412-ben Zsigmond király vendégeivel együtt nézte végig a vizahalászatot. Ilyenkor a halászok rendszerint vascölöpöket vertek a Duna medrébe, és több tíz méteren szinte elzárták a folyót, hogy a halak ottrekedjenek. A hatalmas állatokat meglehetősen kegyetlen módon űzték, a halászok vagy szigonnyal, vagy doronggal kergették az állatot a part felé. Az is sokszor előfordult, hogy láncot vetettek át a kopoltyújukon, majd a lánc két végét egy fához csavarták, és így húzták ki a halat a vízből.
Zsigmond király 26 vizát kapott ajándékba és 600 tokot. A partra emelt szerencsétlen vizák a feljegyzések szerint furcsa, erőteljes hangot hallattak, így „búcsúztak el” az élettől. A parton az állatokat a halászok nyomban felaprították és sós hordókba tették. IV. Béla a tatárjárás után kétszáz vizát adott a Magyarország újjáépítésében segítő cisztercitáknak. A budai vásárvám 1255-ben „sóshalként” említi a vízákat. Hogy valóban erről az állatról van szó, azt a vámszövegben megjelölt hal súlyából tudhatjuk. Mátyás és Beatix is felettébb kedvelte a vizát. Beatrix egy alkalommal száz aranydukátot fizetett huszonegy halért. Mátyás a tatai tóba telepítette a halfajtát. Hogy megéltek-e itt a tengeri állatok, azt sajnos ma már nem tudjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.