időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Marad a frigy a postával

Barát Mihály
2002.06.26. 23:00

Számos jel szerint – legalábbis részben – fennmaradhat a Magyar Posta és a Postabank közötti együttműködés: László Csaba pénzügyminiszter erről a közelmúltban tájékoztatta a Magyar Posta megbízott vezetőjét – értesült lapunk. A miniszter újságírók előtt korábban is utalt rá: lát fantáziát a bank posta-takarékpénztár jellegű működésében.
Magyar István, a Postabank vezérigazgatója a hitelintézet mai közgyűlése előtt lapunknak adott nyilatkozatában üdvözölte a miniszter álláspontját. Rámutatott: ez a modell több európai országban is sikeresen működik. Magyar szerint szerencsés körülménynek tekinthető a Postabank működésének szempontjából, hogy viszonylag gyorsan, a három hét múlva tartandó rendkívüli közgyűlésen felállhat a pénzintézet végleges menedzsmentje is.
A Postabank Rt. konszolidált, mérleg szerinti vesztesége az éves beszámoló adatai szerint 2001-ben 3,278 milliárd forintot ért el. Az anyabank mérleg szerinti deficitje tavaly 2,211 milliárd forint volt. A bankcsoportszintű, mintegy egymilliárd forinttal nagyobb veszteség a bankvezér szerint két tényezővel magyarázható. A nagyobb rész – 700 millió forint – az aktív tőkekonszolidációs különbözet 2001-ben elszámolt értékcsökkenésének tulajdonítható, 300 millió forint pedig abból adódott, hogy a leányvállalatok egyedi mérlegeiben keletkezett veszteségből erre az összegre a Postabank nem képzett céltartalékot. Így ez a veszteséghatás a konszolidált mérlegben mutatkozott meg. A bankcsoport 38,8 milliárdos saját tőkéje ugyanakkor 400 millió forinttal meghaladja a bankét. A leányvállalatok számos olyan potenciális eredménnyel rendelkeznek, amelyek a mérlegben egyelőre nem mutathatók ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.