időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Szövevényes kisgazdaperek

Jezsó Ákos
2002.06.18. 23:00

Ma a bíróságon és az ügyészségen támadja meg Béres Béla, a Független Kisgazdapárt (FKGP) korábbi alelnöke a szombati országos nagyválasztmányon Torgyán Józsefet elnökké választó döntést. Torgyántól már a szabolcsi kisgazdák is elfordultak. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) elnöke szerint az önkormányzati választások után a polgári oldal politikai erőinek uniópártba kell tömörülniük.

Ma nyújtja be a bíróságnál és az ügyészségnél az FKGP hét végi országos nagyválasztmányán hozott döntéseket megtámadó keresetlevelét Béres Béla, a párt korábbi alelnöke. Úgy tudjuk, az ügyészségtől a törvényességi felügyelet megállapítását, a bíróságtól pedig az egyesülésről szóló törvény alapján a választmányi határozatok semmissé tételét kéri. Az ügy előzménye: az FKGP szombati tisztújító országos nagyválasztmányának otthont adó gyáli lakodalmasházban tizenöten jelölték magukat az elnöki posztra. Akkor tört ki a választmányt kettérepesztő botrány, amikor a küldöttek a jelölőlistán szereplő névsorról szavaztak. Hiába tiltakoztak ugyanis nagy hangon a megújulást szorgalmazók, a tucatnyi elnökjelölt közül egyedül Torgyán József nevét vették fel a listára. A levezető elnök ezt azzal indokolta, hogy a jelenlévők „látható többsége” Torgyánt támogatja. Erre a küldöttek egy része – az elnöki posztra ugyancsak pályázó Béres Béla vezetésével – kivonult az épületből, majd a lakodalmasház előtt, a nyílt utcán folytatta a félbehagyott választmányi tanácskozást.
A lakodalmasházban Torgyán Józsefet, az utcán pedig Bernáth Varga Balázst választották meg az FKGP új elnökének. Ez utóbbi azonban csak egy évre vállalta el a megbízatást. A május 4-én ugyancsak elnöknek megválasztott Réti Miklós szerint a szombati nagyválasztmány alatt csalások, törvénysértések sorozatát követte el Torgyán József és egyre szűkülő környezete. Réti elnöki mandátuma azonban jelenleg per alatt van, hiszen ezt a döntést a Fővárosi Bíróság első fokú, még nem jogerős döntése érvénytelenítette. A szombati nagyválasztmány elleni tiltakozókhoz az FKGP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választmánya is csatlakozott. Álláspontjuk szerint a Nyírségből 43 olyan személy vett részt, akinek nem volt joga a térség képviseletére.
Ők közleményükben kifejtik: „Az FKGP-hez nem kötődő, a párt térségi berkeiben alig ismert állítólagos szabolcsi kisgazdák részvételével hozott döntések törvénytelenek, s azokat törvényesnek beállítani nem lehet”.
Turi-Kovács Béla szerint jelenleg sem legitim elnöke, sem legitim elnöksége nincs az FKGP-nek. A Kisgazda Polgári Együttműködés elnöke ugyanis nemcsak a május 4-re, de a szombatra összehívott országos nagyválasztmányt is törvénytelennek tartja. Lapunk kérdésére elmondta: a bíróságnak a törvény erejével kell összehívni az alapszabálynak mindenben megfelelő tisztújító választmányt. Hozzátette: a most várhatóan meginduló pereskedési hullám évekig működésképtelenné teheti az FKGP-t. A kisgazda belháborúból kivezető útnak a választások első fordulója után kibontakozódó polgári egység gondolatának további erősítését tartja. Kijelentette: az önkormányzati választásokon a KPE a polgári szövetség részeként indul. Hozzátette: mozgalmukat az általuk vallott elveket elfogadó öszszes kisgada előtt nyitottá kívánják tenni. A helyhatósági választások után Turi-Kovács szerint el kell kezdeni egy olyan, új, vidékpárt felépítését, amely a Fidesz, az MDF, az MKDSZ és a Lungo Drom bevonásával kialakítandó uniópárt részeként politizálna.