Utazás Fatáliában

2002. 06. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a magyar nem világnyelv, érdemes volna próbaszerűen megkérdezni valakit a latin gyökerű nyelveket beszélők közül, vajon mi ugrik be neki elsőre, ha leírva látja vagy meghallja a pesti Fatál étterem nevét. Még szerencse, hogy az idegen szavak szótárában a fatális kifejezés közismert „végzetes” jelentése mellett szerepel a „viszontagságos” is, ami azért – étkezőhelyről lévén szó – mégis megcsillant némi reményt a vendég számára.
Komolyabbra fordítva a szót, a Váci utca boldogabbik végéhez közel, a Pintér utcából nyíló tágas pincében évek óta működő vendéglő jelképe a fából készült méretes tál, amelyet bőven meg lehet rakni étellel. A helyiség első pillantásra egy prágai vagy inkább valamelyik bajor városi sörpince atmoszféráját idézi, a tágas boxok teli harsány vendégekkel, alig értjük egymás szavát a pincérrel. A sörök árai is inkább Bajorországra emlékeztetnek, mintsem Prágára: egy korsó Budweiserért 690 forintot kérnek a Fatálban, de ha ezt egybevetjük a csapolt Dréher árával (590 forint), maradunk a cseh Budnál.
Az étlapról már szabadabb keretek között válogathatunk. A hely specialitásaként szerepelnek a négyoldalas menüben a különféle fatálak, ezek ára egyáltalán nem végzetes. Háromfélét próbálunk ki: az első sült malachús, káposztával, zsemlegombóccal, a másik egy mini alabárdban végződő vasnyársra feltűzött sülthús-kolbász-szalonna-zöldség egyveleg, a harmadik „tex-mex” módra ízesített sült oldalas. Ez utóbbi sikerült a legjobban a három közül, ráadásul a mexikói chiliszósszal fűszerezett, amerikai módra grillezett csontos bordákkal egy éhes emberen kívül még egy éhes kutya is jóllakhat. A káposztás malac esetében az igazi sikert a jókora, ízletes gombóc aratja, az igazi, ropogósra sült, bőrös malachúsok a nyárson sorakoznak. A klasszikus recept szerint azonban a zsemlegombóc „sava-borsa” a só és a feketebors, amivel spórolnak a Fatál konyháján. Az étlapon rácpontyként megnevezett halételnek sincs sok köze a szakácskönyv szerint készülő, lecsóval-djuveccsel együtt sült-párolt halfiléhez.
Az emelkedett szintű háttérzaj számlájára írandó, hogy amikor a húsételek után leküldendő bort rendeljük – az igazán kitűnő, 2000. évi Somlói juhfarkot a somlószőlősi Inhauser-pincészetből –, a pincér pár perc múlva egy hatalmas kehely somlói galuskával jelenik meg az asztalunknál. Nem volt bennünk merészség újabb gasztronómiai viszontagságokra vállalkozni a brutális desszerttel.
Összegzésül: a Fatál nem rossz hely. Megvan az igyekezet arra, hogy a vendég jól érezze magát a szép és kényelmes helyen és elégedett legyen a felszolgált ételekkel. (Láttunk elvonulni mellettünk egy fatálat, amelyen úgy tornyosultak a sült szárnyascombok, mintha egy női gúlatornász-csoport sokemeletes produkciója lenne.) Igazi ínyencek, és a pénzzel takarékosabban bánók számára azonban – az italárak miatt – a hely majdhogynem fatálisnak mondható.
Privát úr

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.