Felszámolt viharkárok

Összesen 928 alkalommal kellett a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársainak kivonulniuk hétfőn a szélvihar okozta károk és veszélyhelyzetek elhárításához – közölte Dobson Tibor.

2002. 10. 30. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a legtöbb, 321 bejelentés Budapestről érkezett, de Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Pest megyében is sok helyen keletkeztek károk. Többnyire kicsavart fákat, letépett gallyakat kellett eltávolítani az utakról, villanyvezetékekről és járművek tetejéről. Dobson Tibor szerint leginkább az ország északi és keleti részein okozott nehézségeket a szélvihar, de tegnap reggelre mindenhol sikerült megszüntetni a fennakadásokat. Viharkárok miatt a katasztrófavédelemnek évente körülbelül háromezer alkalommal kell különféle helyszínekre sietniük – tette hozzá a szóvivő.
A főváros XVI. kerületében egy épület tűzfala dőlt rá a szomszédos családi házra, Erzsébetvárosban pedig a felújítás alatt álló New York-palota állványzatának egy része zuhant le. Bács-Kiskun megyében egy háromhektáros akácos égett le, miután egy leszakadt elektromos vezeték lángra lobbantotta az aljnövényzetet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezte, hogy hétfőn nagy erejű széllökések várhatók – nyilatkozta az intézmény osztályvezetője. Wantuchné Dobi Ildikó elmondása szerint a széllökések néhol elérték a 112 kilométeres óránkénti sebességet, amely meteorológiai értelemben erős viharnak számít, de még nem nevezhető orkán erejűnek.
Az Allianz Hungária Biztosítóhoz eddig 800 bejelentés érkezett a károk miatt. Az eddig felbecsült kárérték meghaladja a tízmillió forintot – tudatta a cég, amely már megkezdte a kifizetéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.