Krumplifesztivál

Krumplifesztivált tartottak a Tisza mellett fekvő Gávavencsellőn. Szabolcs-Szatmár-Bereg e településén és környékén a burgonyatermesztésnek több száz éves hagyománya van. Nagy érdeklődés kísérte a szüreti felvonulást, a krumplihámozó, -reszelő és palacsintasütő versenyt, a tánc- és népzenei műsorokat, a kézműves bemutatót. Sokan kóstolták meg a krumpliból készült tájjellegű ételeket.

2002. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakmai tanácskozáson a burgonya jelenéről és jövőjéről hallhattak az érdeklődők. A felmérések szerint a krumplinak mint alapélelmiszernek világviszonylatban is csökkent a szerepe. A burgonya vetésterülete – csakúgy, mint Európa más részein – Magyarországon is csökken. Éleződik a termelők közötti verseny. 2002-ben nálunk szántóföldön 34 ezer hektár vetettek, de ehhez még hozzá lehet számítani 8–12 ezer hektár háztáji vetésterületet. Az országban a legtöbb burgonyát Pest megyében termelik, de jócskán van Csongrádban és Bács-Kiskunban is.
Kolop László, a nádudvari Mezőgazdasági, Szolgáltató és Kereskedelmi Rt. üzletág-igazgatója elmondta: a burgonya szélsőséges klimatikus körülmények között is 90–110 nap alatt ehető gumót fejleszt. Természetes és egészséges élelmiszer. Egyetlen olyan beteg sincs, aki nem ehet krumplit. Orvosi kísérletek szerint, ha valaki csak burgonyát enne, egy évnek is el kellene telnie ahhoz, hogy valamilyen hiánybetegsége támadjon. A burgonya és a tej együttes fogyasztása teljes értékű táplálkozásnak felel meg.
Hazánkban az egy főre jutó burgonyafogyasztás korábban 60 kiló volt évente, mára 40-50 kilónyira taksálják. A burgonyafogyasztás csökkenésére az is hatással van, hogy a krumpli konyhai előkészítése a tésztánál munka- és időigényesebb. Ezért nem véletlen, hogy a fejlett országokban egyre több meghámozott, felszeletelt és zsugorfóliázott, továbbá gyorsfagyasztott burgonyát kínálnak és vesznek. Ha mindebben Kelet-Közép-Európa a Nyugattal nem tud lépést tartani, akkor a versenyképesség tekintetében gondjai támadnak.
Az üzletág-igazgató beszélt arról is, hogy olyan helyeken tanácsos burgonyát termeszteni, ahol a talajadottságok ahhoz leginkább megfelelők. Az öntözés nélkülözhetetlen, a krumpli 400 milliméter csapadékot igényel évente. A hiányzó eső öntözéssel pótolandó, kiegyenlített hozam és jó minőség csak így érhető el.
A kommersz áruk piaca helyett az igényesebbet érdemes megcélozni. Gondoskodjunk a korszerű tárolásról, előkészítésről és csomagolásról. Sok múlik a betakarítás utáni állapoton. Gond, hogy a termelők általában csak nitrogén műtrágyát adagolnak, holott a burgonyának foszforra és káliumra is szüksége van. Hazánkban jók a klimatikus adottságok e növény termesztéséhez, mert magas a napsütéses órák száma.
Tanácsos lenne a gazdáknak termelői közösségekbe szerveződniük, különösen az értékesítés megkönynyítése miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.